Måltidssalater – Salater der mætter

Det er ret ofte at jeg laver måltidssalater, og nu gør jeg det ekstra nemt for jer! I dette indlæg finder I en samling af lækre mættende salater, som kan gå til helt måltid – både frokost og aftensmad. Udover nogle nemme opskrifter, giver jeg også nogle tips til, hvordan I selv kan lave en måltidssalat. Det er nemt, sundt og lækkert! Få mere inspiration lige herunder.

Flere grøntsager i hverdagen

Salater fungerer jo til det meste, og så er det jo aldrig en dårlig idé at få nogle grøntsager indenbords. Men måske synes I det er svært, og hvor skal man starte? Start i det små og forsøg at hold jeres salater enkle. En salat behøver ikke mange elementer for at være lækker.

Jeg har vejledt så mange gennem mit job som kostvejleder, som står af på det grønne, fordi det er besværligt. Det behøver det slet ikke at være, men jeg forstår jer godt. Personligt har jeg rigtig mange grøntsager og basisvarer herhjemme, så jeg kan jo sagtens sige det ikke er svært, fordi jeg altid har til det herhjemme. Men igen. Hold det enkelt. En dressing kan f.eks. bestå af creme fraiche, hvidløg og krydderier, og så er den hjemme. Derudover har du måske også noget olie, eddike/sukker, honning og dijonsennep derhjemme? Også en fantastisk dressing. Find ud af hvad DU kan lide, og eksperimenter med det! Måske kan det bages, steges, koges, for at gøres ekstra lækkert?

Nu vil jeg beskrive lidt om opbygningen af lækre måltidssalater, og hvis I ruller længere ned,  finder I opskrifterne. 

Opbygning af måltidssalater

Måltidssalater er altså fantastisk. Især her når det bliver lidt varmere, hvor man ofte har lyst til en let omgang aftensmad. Men det fungerer altså også godt som frokost, og er nemt at have med i madpakken.
En måltidssalat er mættende, fordi man kommer ekstra fylde i. Det kan f.eks. være rodfrugter, korn, eller andre grove elementer, som giver en god mæthedsfornemmelse. Personligt er jeg rigtig vild med bagte grøntsager i min salat. Det er dejligt nemt og ofte noget jeg allerede har i køleskabet. I kan egentlig sammensætte præcis som I ønsker, men når jeg laver en fyldig salat gør jeg altid følgende:

  1. En bund: bulgur, quinoa, perlebyg, ris, pasta, linser, eller hvad I ellers har derhjemme. Dette skal koges, og derefter kan jeg anbefale at I vender det i citron, salt og peber. De førnævnte ting suger nemlig ekstra meget smag til sig, når det er varmt
  2. Grøntsager: Hold det enkelt! Bag, kog, steg, riv, eller hvad der ellers kan gøres ved det grønne. Det handler om at gøre det nemt, men smagfuldt. En salat kan snildt bestå af 3 ting og stadig være helt vild lækker. Find ud af hvilke grøntsager I kan lide og prøv jer frem med det. Personlig laver jeg rigtig ofte bagte grøntsager, vendt i lidt olie, salt, peber og citron. Det smager fantastisk og giver en god mæthedsfornemmelse
  3. Dressing: Nogle gange plejer en dressing slet ikke at være nødvendigt, hvis I f.eks. laver bagt grønt som er vendt i lidt olie og krydderier, eller hvis der er en cremet feta i. Men hvis jeg bruger dressing kan det være alt fra en lækker pesto, til sennepsvinaigrette, olie-eddikedressing, tzatziki, en smule lime/citron, eller en form for cremefraiche dressing. Det er en smagssag, og kræver som sagt ikke mange ingredienser. Eller måske vil du gøre det endnu nemmere og købe en færdig dressing?
  4. Topping: Nødder, bær, ost, krydderurter. Topping kan gøre alt for en salat. Rist lidt græskarkerner på en tør pande med lidt salt, og den pifter salaten op.
  5. Basislager: Udover de førnævnte ting vil jeg også anbefale, at man fylder op i basislageret. Det kan f.eks. være en type af de korn jeg nævnte før, eller til at lave en let dressing (olie, eddike, honning), eller hvad I ellers kan lide. Det handler om at gøre det nemt for sig selv

Nu til opskrifterne

Jeg håber I kunne bruge mine tips, og have lyst til at eksperimentere lidt i køkkenet selv.
For at få opskriften frem trykker I bare på billedet og så kommer I hen hvor I ønsker. Måske synes I alligevel at nogle opskrifter indeholde mange ingredienserne, men jeg har forsøgt at gøre det enkelt. Derudover kan I snildt undlade mange ting, eller erstatte med noget andet. God fornøjelse!

Gulerodssalat med feta, persille, bulgur og saltbagte mandler

Perlebygsalat med stegt halloumi & squash

Perlebygsalat med bagt græskar, grønt & feta

Lun linsesalat med bagt gulerod

Nudelsalat med kylling og peanutbutterdressing

Bagte søde kartofler med tahindressing

Poke bowl med marineret laks

Bagt aubergine med tahindressing

Lun salat med bagt grønt, spinat & feta

 

Læs også

Ingen kommentarer

    Skriv et svar

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.