Tips til mindre madspild

Annonce / I samarbejde med Wefood og Folkekirkens Nødhjælp, vil jeg sætte fokus på mindre madspild. En sag som også står mig meget nært. Det kan være svært at finde ud af, hvordan man kan mindske sit madspild. Jeg har samlet mine egne tips og tricks til mindre madspild i hverdagen. Det er simple tips, og noget alle kan være med på. God læselyst.

Hvorfor mindre madspild?

Madspild ødelægger klimaet, fordi der bliver brugt unødvendige ressourcer på mad, der aldrig ender som et måltid. Mindre madspild kan derfor, udover at spare på dine penge, bidrage til andre fantastiske ting.

 • Sparer på jordens ressourcer
 • Bidrage til en begrænsning af CO2-udslippet
 • Sikrer nok mad til fremtidens befolkning

Der er mange andre ting, som mindre madspild bidrager til. Generelt handler det om at tænke sig om en ekstra gang, og være fornuftig med maden.

En frokostsalat med alt godt fra køleskabet.

#Brugdinmad

Det hænder at nogle råvarer i køleskabet bliver kedelige, eller er gået over dato. Det hænder i hvert fald hos mig og derfor startede jeg udfordringen #brugdinmad på Instagram. Udfordringen handler om at inspirere til mindre madspild og at bruge det, der allerede findes i køleskabet. Hvis I trykker på #brugdinmad kan I finde over 150 tips og tricks, til at pifte jeres kedelige rester lidt op. Det er både mig selv og MANGE andre, som har delt under hashtagget. Det gør mig så glad, at udfordringen er taget så godt imod.

Har du selv har lyst til at deltage i udfordringen? Post din næste tøm-køleskabet-ret og benyt #brugdinmad og vær med i det nye fællesskab med madinspiration på Instagram. I kan se min tidligere video på kanalen for en længere forklaring af konceptet.

En ugentlig madplan

En madplan er en fantastisk måde at mindske sit madspild på. Du får et bedre overblik, muligheden for at sparre lidt penge, samt mere overskud i hverdagen. Vær realistisk med din madplan. Skal der være plads til at rykke rundt, spise ude, eller måske skal du gøre plads til en reste-dag, i løbet af ugen?

Det handler om at få tilpasset sin madplan så den er fleksibel og ikke mindst personlig. Der kan sparres så mange penge og så bliver der smidt mindre ud. Det er en win win!

Bedst før & sidste anvendelsesdato

Mange tror, at “bedst før” og “sidste anvendelsesdato” har samme betydning. Det har det ikke og dette er grunden til, at mange smider gode råvarer ud, som kunne have endt i maven, frem for i skraldespanden.

 • Sidste anvendelsesdato: betyder at du kan blive syg af at spise maden, hvis datoen er overskredet.
 • Bedst før: er en vejledende datomærkning. Hvis varen dufter og smager fint, kan den spises.

Mange virksomheder er begyndt at skrive “ofte god efter” på deres produkter. En fantastisk løsning, som gør det nemmere for forbrugeren. Hvis du vil være helt sikker, så brug dine sanser til at vurdere. Du kan: se, lugte, dufte, eller smage på maden, for at være sikker. De fleste tilfælde kan maden sikkert spises.

Hvad kan fryses?

Det meste mad kan jo fryses ned. Kom det i lufttætte poser, som du pakker så tæt som muligt, for at spare lidt på pladsen. For mit vedkommende hænder det, at jeg har for meget ost og grønt liggende, og begge dele kan altså fryses.

 • Det grønne: Hakkes i ønsket størrelse og fryses ned. For tiden har jeg både hakket spidskål, bladselleri, kål, krydderurter og aubergine i fryseren, som snart skal i en lækker kødsovs.
 • Osten:  Pak den tæt, og kom på frost. En anden dag kan osten så bruges til: en pastaret, i en tærte, en lækker sovs, eller ovenpå en pizza. Her kan du overhoved ikke smage, at det har været på frost.
  Ost der består af et højere vandindhold (mozzarella, ricotta m.m.) er ikke ligeså optimalt at fryse, da det herefter smuldrer og mister lidt af smagen.

Udover ost og grønt kan følgende også fryses ned: 

 • Frisk ingefær & chili. Kender I ikke det med at man køber en bakke chilier, eller et net med ingefær, og man simpelthen ikke når at spise det op? Det sker tit herhjemme. Men nu kommer det på frost
 • Frisk frugt. Perfekt til din næste smoothie
 • Færdige brød & boller. Ofte er det de store brød, der er på tilbud, og her skal du bare slå til. Skær halvdelen af brødet fra og frys ned
 • Gryderetter, kød, sovser
 • Smør og fløde
 • Krydderurter
 • Og meget andet!

Prøv at tænk en ekstra gang, inden du smider noget ud. Der findes rigtig mange lækre retter, som egner sig særligt godt til “tøm-køleskabet-mad”. I får selvfølgelig nogle eksempler lige nedenfor.

Tøm-køleskabet-mad

Jeg er faktisk ret vild med “tøm-køleskabet-mad”. Det er nemlig ofte pasta, pizza, kødsovs, gryderetter, supper og tærter m.m., der kommer ud af det. Du kender måske godt, at der ligger nogle lidt kedelige grøntsager i skuffen, som du burde have spist for nogle dage siden. Måske er de lidt bløde, og ikke så lækre at spise friske mere? Frygt ej.
Denne slags grøntsager gør sig rigtig godt som bagt, i suppe, tærte, gryderetter, og meget andet. Her kan du slet ikke smage, at de var lidt bløde og kedelige til at starte med.

Eksempler på tøm-køleskabet-mad:

 • Tærter: Her finder I flere eksempler på lækre tærter. Og hvis I ikke kan spise op, så gem det til dagen efter, eller kom resten på frost. Her plejer jeg at skære tærten ud i portioner, så jeg kan tage lidt op af gangen
 • Kødsovs & lasagne: Jeg kommer altid rigtig meget grønt i mine versioner, og det kan jo justeres alt efter behov, og efter hvilken slags grønt I har lyst til. Du kan nærmest komme hvad som helst i. Begge retter kan selvfølgelig også fryses efter tilberedning
 • Suppe: Her finder I opskrifter på: græskar,- kylling,- jordskokker- og tomatsuppe. Dertil en masse forskelligt tilbehør. Lav gerne en stor portion, så du kan fryse resten ned
 • Salater: Kedeligt grønt, kan sagtens bruges i salater, dog her i de lune af slagsen
 • Pasta: Pastaretterne herhjemme bærer altid præg af, hvad der lige er i køleren. Jeg forsøger oftest at holde dem enkle, og pastaen al dente. Ofte har du blot brug for en lækker pasta, et grønt element og lidt revet parmesan
 • Syltede sager: Du kan altid lave lækre syltede løg, agurker og meget andet, hvis du ved du ikke når at bruge det
 • Bruschetta: Her finder du flere forskellige slags bruschetta, som både kan serveres kolde som varme. Her kan dit kedelige grønne steges af og bruges som topping, på et lækkert stykke brød
 • Pizza: Pizza er altid en vinder og her kan du gå amok med toppings. Her bruger jeg ofte ost, som har været på frost. Derudover gør det ikke noget, hvis der her kommer lidt kedeligt grønt på. Her ville jeg måske stege det af inden, med lækre krydderier. Jeg vil lige sige, at min pizzadej er en gammel sag. Se den mere som inspiration. Jeg har siden da udviklet en fantastisk pizzadej på kun 3 g gær, som er at finde i min nye kogebog

Hvad er jeres bedste tip til mindre madspild? Kom gerne med jeres tips i kommentarfeltet herunder.

Pasta med svampe, asparges og ricotta

 

Læs også

4 Kommentarer

 • Svar
  Lærke
  12. december 2019 at 20:03

  Sikke et godt blogindlæg ???? Vi går også meget ind for at stoppe madspild og de ideer bruger vi faktisk selv ?

  • Svar
   Camille Maja
   16. december 2019 at 11:48

   Hvor lyder det bare godt! Og mange tak! 🙂

 • Svar
  Susanne Holgaard Svendsen
  24. maj 2021 at 14:57

  At undlade at købe mere end jeg/ vi kan spise, eller dele med mine naboer, hvis jeg alligevel kommer til at købe noget jeg ikke kan få spist.
  Men ellers har jeg øver mig i mange år ( har beskæftiget mig med sundhed, økologi og bæredygtig livsstil i mere end 35 år !) og bruger fryseren lige så flittigt som du tilsyneladende gør😊.

  Jeg så dit input i en artikel på Dr.dk ( eller var det TV2?), om tonen på nettet, og fik lyst til at tjekke dig ud😊.

  Skal jeg være ærlig har jeg det selv stramt med ordet ” influenser” 🙄, mest fordi det benyttes i flæng, og en del ” influenser” efter min mening, rent faktisk ikke har nogen positiv indflydelse. Men det er jo med afsæt i min viden og indsigt, og et liv med mange erfaringer. Jeg synes det er hamrende ærgerligt, når særligt unge mennesker, ser op til ” influenser”, som reelt ikke er særligt kloge🤗, og lader sig lede i en ” farlig eller overfladisk retning”.
  Men du har trods alt et vigtigt budskab, så vidt jeg kan vurdere, ud fra den smule jeg har læst😊.
  Måske sagen også er den, at der tusindevis, der siger nogenlunde det samme, og vi ikke alle kan forvente at kunne leve af at ” være rigtige”, for i virkeligheden er det efterhånden ” bare hverdagslivet” 🌻 – hvilket det ikke var da jeg fik smag for sund livsstil for 35-40 år siden.
  Da kan jeg love dig for, at vi blev kaldt ” fanatikere” hele bundtet 😂.

  Med kærlig hilsen og god vind herfra.
  Susanne Holgaard Svendsen.

  • Svar
   Camille Maja
   25. maj 2021 at 11:38

   Kære Susanne, tak for din fine kommentar og bemærkninger. Og skønt for dine naboer! 😉
   Jeg forstår godt at nogle har fået en negativ tilgang til ordet influencer. Jeg synes også det er blevet ødelagt i medierne – derudover handler nogle influencere på en måde, som jeg ikke kan stå inden for. MEN det gør aldrig op for, at folk taler så grimt som de gør. Det er usmageligt, uanset hvad man nu synes om en influencer. Man kan stadig godt tale ordentligt og komme med konstruktiv kritik, fremfor en direkte sviner. Det hører ingen steder hjemme. Håber jeg du også er enig i 🙂

   Kh Camille

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.