Lækre og sprøde kerneboller

Så blev det sørme fredag igen og tid til en ny opskrift på lækre kerneboller med surdej! Opskriften kan også laves med gær, men jeg kan kun anbefale at I kaster jer ud i surdejsdillen. Hvis I har tålmodigheden. Mine kerneboller har en sprød skorpe, en luftig krumme og er simple at gå til. De er derfor perfekte til weekendens morgenbord og også i madpakken. Jeg håber I kan lide dem – God fornøjelse!

Jeg har tidligere lavet nogle helt simple koldhævede boller (også med et gær-alternativ). Disse var også super lækre, men kernebollerne her giver ekstra mæthed og har en fantastisk smag. De er derfor også rigtig gode til frokost, men stadig ikke så grove, at de ikke kan nydes som morgenmad.

Surdejsboller

Surdej er blevet mere og mere almindeligt, og der er efterhånden mange der har sprunget ud i det. Især under lockdown med covid-19, hold da helt op! En surdej er et naturligt hævemiddel, som giver en fantastisk smag til bagværket. Den består af en blanding af vand og mel, som ved stuetemperatur danner en masse mikroorganisme over flere dage.

Hvis I har lyst til at prøve og har mod på surdej, så synes jeg I skal springe ud i det. Der findes utrolig mange guides på nettet, som vejleder jer i surdej. Personligt har jeg fået rigtig meget ud af at kigge på forskellige guides, samt denne brød-bog, som jeg er blevet rigtig glad for. Selvom jeg stadig er nybegynder i surdej, så er disse kerneboller altså blevet perfekte, hvis jeg selv skal sige det! De er sprøde, luftige og fulde af smag. Alle kan blive gode til at tackle en surdej, samt at bage med det. Det kræver tålmodighed og nørderi, men jeg skriver som sagt også et alternativ med gær, i selve opskriften.

Mangler du mere inspiration til morgenbordet? Find mange flere opskrifter lige her

Mit problem er mest af alt når der kommer et vejrskifte, for så skal man ændre temperaturen på sit vand, m.m. Det er da også kun til at blive forvirret af. Men! Når først koden er knækken, så får jeg gang på gang lækre brød og boller. Så fortvivl ej! I kan også!

Rigtig god fornøjelse med disse lækre kerneboller. Jeg håber I kan lide dem.

Sprøde og luftige kerneboller

5 fra 2 stemmer
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 3 timer
På køl natten over 10 timer
Samlet tid 3 timer 30 minutter
Ret Bagværk, Morgenmad
Antal 12 stk.

Ingredienser
  

 • 130 g aktiv surdej (Alternativt: 5 g gær)
 • 370 g vand, lidt koldere end lunken
 • 150 g ølandshvedemel
 • 350 g tipo 00 hvedemel
 • 1 stor spsk. salt

Opblødte kerner

 • 40 g solsikke
 • 40 g hørfrø
 • 20 g græskarkerner
 • 100 g kogende vand

Bollerne skal drysses med ekstra kerner inden bagning

  Sådan gør du
   

  Dag 1, hvis du bruger surdej:

  • Vær opmærksom på at dejen er koldhævet, og skal derfor laves dagen før du skal bruge den.
  • Aktiv surdej: Alt efter hvornår din surdej plejer at være klar, skal den fodres efter hvornår du vil lave dejen. Jeg plejer at fodre min om morgenen, for så at smide en dej sammen om eftermiddagen. En surdej peaker alt mellem 4-12 timer, så kend din surdej
  • Når din surdej er klar til brug, hælder du 100 g kogende vand over dine kerner. Lad dem stå i ca. 15 minutter
  • Opløs din surdej i vandet. Tilføj derefter melet og de opblødte kerner og rør det godt sammen med en våd hånd, til alt melet er absorberet. Læg et klæde over og lad dejen hvile i 30 minutter. Kom salt i dejen og klem det godt ind i dejen. Jeg vil klart anbefale at gøre alt med hånden til denne opskrift
  • Kom dejen i en ny skål/større bøtte, som du har smurt med lidt olie. Nu skal dejen foldes, så glutenstrukturen kan udvikles. Fold dejen 4 gange den første time og lad den hæve lunt og tildættet (ikke varmt!). Lad dejen stå 1 time mere, hvor du folder den 2 gange mere, inden den kommer på køl. Dejen skal være glat og sammenhængende og være hævet ca. 30 %.

  Dag 1, hvis du bruger gær:

  • Hæld 100 g kogende vand over kernererne og lad dem stå i ca. 15 minutter. Opløs gær i lunt vand og tilføj så mel og salt. Ælt dejen i ca. 10 minutter - brug gerne en røremaskine. Kom kernerne ved og rør igen i ca. 5 minutter. Lad dejen stå i 1 time ved stuetemperatur og kom derefter på køl til dagen efter.

  Dag 2 - Bagetid!

  • Dejen har nu hygget sig natten over og du er klar til at bage! Tænd ovnen på 250 grader og lad en bageplade blive i ovnen (eller bagesten/bagestål, hvis du har), og vent til ovnen er brandvarm. Placer et stykke bagepapir klar på bordet
  • Kom lidt mel på køkkenbordet og hæld dejen ud af dens bøtte. Jeg har en dejspartel til at skære bollerne ud, men en kniv/andet med kant, kan også bruges.
  • Dyp din spartel i lidt vand og skær en bolle ud af gangen og løft over på bagepapiret. Gentag til pladen er fuld og drys med en blanding af hørfrø, solsikke -og græskarker
  • Bag en plade af gangen, midt i ovnen, i ca. 10 minutter. Mine fik 12 minutter, men ovne er forskellige, så hold øje! De må også gerne få lidt farve. Lad dem køle lidt af inden servering og server med hvad end du lyster.
  • Jeg håber min opskrift og fremgangsmåde var til at forstå, ellers tøv endelig ikke med at smide en kommentar. God fornøjelse!

  Ha’ en skøn weekend. Virtuelle kram herfra. 

   

  Læs også

  10 Kommentarer

  • Svar
   VenterPaaVinBlog
   21. september 2020 at 13:30

   Uhm, skorpen ser helt tilpas sej ud <3

   • Svar
    Camille Maja
    21. september 2020 at 14:46

    Det er den bestemt også! Du må endelig forsøge dig frem med bollerne – de er så lækre og luftige. Tak fordi du læser med.
    Kh Camille

   • Svar
    Anja
    5. august 2021 at 19:56

    Hvor lang tid kan dejen holde sig på køl inden bagning? 😊

    • Svar
     Camille Maja
     6. august 2021 at 8:27

     Hej Anja,
     Jeg har testet med op til 20 timer, men mere end det ved jeg desværre ikke 🙂

  • Svar
   Dorte
   7. november 2020 at 8:37

   5 stars
   Så kom morgnen hvor de skulle testes – kan kanon opskrift og nem at bruge ! Første gang jeg bager med tipo – note til mig selv de skal lige have lidt længere i ovnen – men ellers er de super saftige og super smag ! Tak ?

   • Svar
    Camille Maja
    7. november 2020 at 9:00

    Kære Dorte, 1000 tak for din feedback og de flotte stjerner. Er glad for du kunne bruge opskriften. Lavede du den med surdej eller gær?
    Alle ovne er forskellige – min er eksempelvis 100 år gammel!
    Kh Camille

    • Svar
     Dorte
     8. januar 2021 at 11:05

     Hej igen jeg lavede den på surdej selvfølgelig og er i gang igen men med chai frø denne gang !

     • Svar
      Camille Maja
      8. januar 2021 at 14:23

      Hvor skønt! Blev det godt? 🙂 Lækkert med chia også. Det må jeg også prøve.

  • Svar
   Didde
   11. marts 2021 at 19:23

   5 stars
   Rigtig lækre boller 😊

   • Svar
    Camille Maja
    12. marts 2021 at 14:50

    Kære Didde, 1000 tak! Er jeg så glad for at høre! 🙂

  Skriv et svar

  Opskrift Vurdering
  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.