Guide til en lækker og hjemmelavet brunch

Jeg har længe haft dette indlæg i tankerne, og nu har jeg endelig fået mine tanker ned på papir. Jeg holdte fødselsdag for min familie, hvor vi blev 13 mennesker. Jeg har altså kun 42 kvm at gøre godt med, så i kan nok forestille jer, at det blev lidt trangt.

Jeg havde inviteret til brunch, og havde sat et stort langbord op i stuen. Vi sad lidt tæt, men det var super hyggeligt, og så behøvede jeg ikke at invitere over flere omgange.

Har du nogensinde prøvet at stå for en brunch til 13 mennesker alene? Det har jeg. Uanset om du er alene om det eller ej, så handler det om planlægning. Derudover er der også flere ting, du kan lave i forvejen, så du kan spare lidt tid på selve dagen.

En perfekt brunch for mig, er fyldt med en masse forskellige retter. Så kan man nemlig smage så meget som muligt!
Du kan også lave en helt simpel brunch. Det er både billigere, og tager ikke lang tid. Men hvis du som mig, godt kan lide at lave mad, og vil imponere lidt ekstra, så læs nærmere. Jeg har nemlig samlet en masse gode tips og opskrifter til jer.

Brødet

Du kan sagtens lave brød og boller dagen før. Du kan fx underbage dem dagen før, og så smide dem i ovnen igen dagen efter. Du kan også bage dem færdigt, og smide dem i poser med det samme. Dagen efter drypper du så vand på dem, og smider dem i ovnen i 10 minutters tid. Så får brødet igen en sprød og lækker skorpe. Du kan selvfølgelig også lave dem længe før, og fryse dem ned.

Jeg kan klart anbefale nogle gulerodsboller. De kan sagtens bages dagen før, hvor du ikke engang behøver at underbage dem etc. De er så bløde og saftige, at du ikke smager forskel.

Derudover kan du jo også lave koldhævede boller, som du kan smide direkte fra køleskabet og i ovnen. Eller hvad med nogle bløde æbleboller, eller et grydebrød? Mulighederne er mange, men brød skal der i hvert fald til!

Og hvis det skal være ekstra nemt så kan jeg klart anbefale brød fra Jalm&B, som kan købes i diverse supermarkeder.

Pålæg

Alle kan lide noget forskelligt, og du må også tage hensyn, hvis der kommer nogle kræsne børn. Jeg købte lidt chorizo, serrano, og så lidt kyllingerpålæg (det kan alle vel lide!). Dette tager ingen tid at anrette. Har du et stort spækbræt, kan du gøre det klar dagen før, med film over, eller hurtigt ligge det op, inden gæsterne kommer. Det er ikke det der bryder tidsplanen i hvert fald.

Du kan også lave dit eget pålæg, og det ville jeg anbefale at lave dagen før. Jeg lavede både hønsesalat og laksemousse dagen før. Det passer utrolig godt til en brunch, og så er det nemt at lave. Husk at du ikke behøver at lave kæmpeportioner af alt. Man spiser jo meget til en brunch, og hvis der er lidt af det hele, skal du ikke regne med mere, end 1 portion til hver. Jeg havde i hvert fald ekstrem meget mad tilbage, fordi jeg var bange for, at der ville være for lidt. Har man det ikke altid sådan? Jeg spiste i hvert fald madder, med lækkert pålæg, i mange dage derefter.

Ostene

Ostene havde jeg fået sponsoreret af Arla Unika. Jeg er i forvejen stor fan af deres oste – dette gælder både i forhold til smag og kvalitet.
Jeg ville anbefale mindst 3 forskellige oste. Og hvis din familie er glad for ost (ligesom min), så ville jeg købe 5 små. Det er måske lidt mange, men jeg synes det er lækkert, at der er lidt forskelligt. Det er fuldstændig op til dig.

I forhold til hvilke oste du skal købe, er det altid en smagssag. Men jeg ville altid anbefale en blød, en hård, en børnevenlig, og en stærk. Så er der noget for alle, og måske lidt rester til dig dagen efter!

Til min fødselsdag prøvede jeg: Gammel knas, Rød løber, Ask, Krondild, Gnalling, Havgus og Den hvide dame.
Jeg kunne lide dem alle, men favoritten er helt sikkert Gammel Knas. Den er så cremet og smager er ekstremt meget, uden at være stærk. Jeg kunne spise den rent! Osten er en lagret havarti, som er modnet i 24 måneder. Den er både sød, fed, syrlig og så knaser den lidt. Derfor har den fået navnet Gammel Knas. Nok nørderi om denne ost!

Men… En ost har brug for noget tilbehør. Jeg var ellevild med de tomatmarmelader, som Arla Unika sendte til mig. Det havde jeg aldrig prøvet før, og det passede perfekt sammen med de forskellige oste. Jeg synes især at de søde marmelader, passede godt til de mere stærke oste, så som den med ask. Det var en vild kombination, og jeg sidder og får helt mundvand.

Grønt & Frugt

Som regel er en brunch fyldt med brød, pålæg, varme retter m.m.. Derfor synes jeg altid det er passende, at servere lidt grønt til. Det kan være en let salat, grøntsagsstænger og lidt frugt. Jeg havde bare lavet nogle glas med argurke -og gulerodsstave. Det kan laves dagen før, og holdes friskt, ved at smide dem i en kande med vand. Derudover havde jeg købt en bakke vindruer, og placerede rundt på bordet. Simpelt og kræver ikke nogle større forberedelse.

Du kan også servere din frugt, sammen med lidt yoghurt og hjemmelavet müsli. Det er også altid en sikker vinder.

Det varme

En brunch kan jo indeholde så mange forskellige elementer. Hvis du vil lave et overdådigt frokostbord, så laver du både koldt og varmt. Her tænker jeg pølser, bacon og røræg. Regn med 1 æg pr. person.
Når der er så meget forskelligt mad, så tager folk ikke særlig meget, af de forskellige ting.

Det varme er noget du skal lave på selve dagen. Bland æg i en stor skål med lidt mælk/fløde, salt, peber, og evt. lidt revet ost. Du kan enten servere dem med det samme, eller også kan du varme dem færdigt i ovnen. Her ville jeg undertilberede dem på panden, og så holde dem varme i ovnen, sammen med bacon & pølser.

Du kan også lave nogle æggemuffins. Dem kan du også sagtens lave dagen før, og så lige varme dem i ovnen, inden servering.

Det søde

Hvis du har mega overskud, kan du jo også lave lidt muffins, snegle eller pandekager. Her ville jeg også lave noget, som kunne laves dagen før. Du kan for eksempel lave små gulerodsmuffins, eller kanelsnegle med glasur på. Begge dele er super lækkert, og dine gæster ville blive meget glade!

Du finder opskriften på gulerodsmuffins her. Dette er normalt en kage, men hvis du laver dem i muffinsforme, giver du dem bare lidt mindre tid i ovnen. Derudover kan du finde en opskrift, på de lækreste kanelsnegle her.

Personligt synes jeg det er mega lækkert, at slutte af med lidt sødt. Men det er ikke noget der ville mangle, hvis du ikke laver det. Det er bare en ekstra luksus.

Opdækning

Jeg holdte jo fødselsdag og havde derfor pyntet lidt ekstra op. Det er jo ikke noget der er et must. Der var flag, servietter, og hvad der ellers hører til på en fødselsdag. Derudover havde jeg købt to billige buketter i netto, som jeg delte op i små vaser til bordet. Det var billigt, og der så rigtig fint ud. Jeg var meget tilfreds.

Du kan jo gøre det så billigt, som du ønsker. For mig handler det ofte om økonomi, men samtidig skal det også være lækkert. Du kan sagtens holde det helt nede på et økonomisk plan, hvor dine gæster stadig ville blive imponeret.

Opsummering

Hvad ville jeg så anbefale at lave dagen før? Det ville helt klart være det hjemmelavede pålæg, brød/boller og opdækning af bordet. Så kan du bruge tiden, morgenen efter, på at finjusterer, varme ting op, og anrette. Det giver et kæmpe overskud, og du løber ikke rundt som en stukken gris. Derudover har du også tid, til at gøre dig klar i et stille og roligt tempo.

Jeg hader at stresse inden der kommer gæster, og jeg laver netop dette indlæg, fordi jeg lavede alt, undtagen brødet, på samme dag. Det var helt forfærdeligt, men så får i det nemmere end jeg! 🙂

Smid endelig en kommentar, hvis i har gode tips til et lækkert brunchbord. Rigtig god weekend.

IMG_1727

Læs også

Ingen kommentarer

    Skriv et svar

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.