Nemt grydebrød, som kan passe sig selv

Jeg lavede mit første koldhævede grydebrød i sidste uge, og det var jo lige til! Jeg havde aldrig prøvet at kaste mig ud i det før, men det skulle jeg da have gjort noget før. Det var virkelig nemt, og det kræver ikke nogle særlige bagekundskaber!

Jeg ved at mange nærmest er bange for at bage. Bagning er altså også en kunst, og kan været utrolig svært, men med lidt øvelse, så er jeg sikker på at alle kan. Et grydebrød er helt perfekt til dig, som ikke helt gider alt det der æltning, men også til dig, som bare elsker godt brød. Alle kan være med!

Et grydebrød kræver nærmest ingen ingredienser. Jeg brugte lidt gær, vand, mel, & salt, og så en gryde, som kan tåle varme. Her er jeg rigtig glad for min gryde fra Le Creuset. Jeg har denne her, som netop kan tåle en tur i ovnen.

Grydebrødet kan bruges til mange forskellige ting. Jeg lavede et stort morgenbord med lidt ost, pølse, smør, frugt, og chokoladespread & pålægchokolade fra Peter Beier, som i øvrigt smager helt fantastisk! Derudover kan du også bruge brødet som tilbehør til aftensmaden. Det har en virkelig sprød skorpe, og så er det dejligt blødt og luftigt indeni. Helt perfekt!

At lave et grydebrød tager ingen tid – det eneste det kræver er blot, at du har tid til at det hæver. Du smider det i køleren natten over, og så skal det hæve i 1.5-2 timer dagen efter. Den tid du selv bruger i køkkenet er nok 10 minutter.

Du får et stort brød ud af denne opskrift; 

Opskrift

 • 10 g gær
 • 5 dl koldt vand
 • 2.5 tsk. salt
 • 300 g fuldkornsmel
 • 400 g hvedemel (gerne manitoba eller Tipo 00 – jeg bruger det her)

Fremgangsmåde

Om aftenen: 

 • Bland gær og vand sammen og lad det opløse helt
 • Tilsæt melen og rør rundt med en grydeske
 • Tilsæt salt, rør rundt igen, og dæk din skål med film og stil på køl natten over

Om morgenen: 

 • Tag dejen ud af køleskabet og kom lidt mel på bordet. Hæld dejen ud og fold den indover sig selv et par gange (denne video er rigtig god, til at se teknikken) 
 • Lad den hæve i ca. 1.5-2 timer
 • Tænd ovnen (250 grader) en halv time før du skal bruge den, og sæt din gryde ind, mens ovnen varmer op
 • Når ovnen er varm, og dit brød er hævet, hælder du dejen ned i gryden. Der skal INTET fedtstof eller ekstra mel i gryden – brødet skal nok slippe gryden
 • Giv brødet en halv time på 250 grader og tag derefter låget af. Giv derefter brødet 15 minutter, uden låg, på 225 grader
 • Tag brødet ud af ovnen og kom det på en rist med det samme. Skær endelig ikke i brødet lige efter – det skal køle lidt af inden du skærer i det

Velbekomme, og så håber jeg du blev klogere på et lækkert grydebrød. 

Læs også

Ingen kommentarer

  Skriv et svar

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.