En rejseguide til Cypern: Mad & Oplevelser

Annonce for Eliza was here

For et par uger siden kom jeg hjem fra endnu en skøn tur med Eliza was here, og denne gang gik turen til Cypern. Jeg var helt betaget af den smukke ø, samt det mest fantastiske hotel, som jeg boede på. Har du lyst til at læse mere om Cypern, så læs bare videre her. 

Jeg har før været på Sicilien med Eliza, og det var en helt fantastisk tur, som du kan læse mere om lige her. Men dette indlæg skal ikke handle om Sicilien, men om smukke Cypern!

Jeg var afsted i 4 dage og jeg kunne snildt have brugt flere dage på den smukke ø. Jeg havde desværre ikke flere dage at tage ud af kalenderen, da jeg lige var startet på studie inden, men 4 dage i solen var også helt fantastisk.

Denne guide bliver delt op på den måde, at jeg først vil fortælle lidt om hvad Eliza was here er for noget, og hvorfor det er fedt at rejse med dem. Derefter lidt om selve Cypern, det smukke hotel jeg boede på, og så går jeg videre til maden & oplevelserne!

Rigtig god læselyst.

Eliza was here

Eliza was here er et bureau, hvor deres rejser er inkl. fly, indkvartering og billeje. Nu har jeg jo rejst med dem 1 gang før, og det er helt sikkert et firma jeg vender tilbage til. Jeg var meget positiv overrasket over deres priser, da jeg synes det faktisk er rigtig billigt, når man tænker på, hvad man får ud af det. Der er priser til omkring 3000-7000 kr. (inkl. fly, hotel og bil), for en uge, og det er da for vildt!

Det er helt unikke ferieboliger og destinationer, ved middelhavet, som alle er besøgt og udvalgt, af bureauet selv. Det er de uspolerede, autentiske steder, væk fra mængden og masseturismen, som der er i fokus her. Det oplevede jeg bestemt også denne gang, da jeg ankom til det smukke hotel, som Eliza havde udvalgt mit i landskabet. Der var så smukt – som du også kan se på billederne til højre.

På hendes hjemmeside finder du både rejser med børn, bæredygtige ophold, bryllupsrejser, og kulinariske rejser – alle til middelhavsområdet. Jeg elsker personligt selv det område, og har været en del i Italien & Grækenland.

Jeg plejer faktisk ikke at være vild med rejseselskaber, da jeg synes det kan blive for upersonligt, mindre frit og ofte for dyrt. Men ikke her!
Du kan tjekke rejsemål & priser ud lige her.

Cypern som rejsemål

Cypern er et land i et meget stille og rolig tempo, og perfekt til en ferie for både familier med/uden børn, kæresten og veninderne. Der er både steder man kan gå i byen, fede restauranter, og strande hvor der ikke er et øje. Jeg synes Cypern havde en helt fantastisk blanding af steder, som gør det perfekt egnet til alle slags mennesker.

Øen har en lang historie af kolonier, men nu er den delt i to og regeret af to nationer; den tyrkiske del i nord, og den cypriotiske del i syd. Dette gør også at maden er meget blandet, og du kan finde alt fra rester af engelske kolonier til græsk og tyrkisk mad. Meget specielt!

Hvis I rejser til Cypern, så ville jeg helt sikkert anbefaler at leje en bil. Husk dog at de kører i modsatte side, så du vil nok overveje automatgear, så du ikke sidder med modsatte hånd og skifter gear. Det kunne jeg i hvert fald ikke tænke mig. Men du skal ikke være nervøs at køre i den modsatte side, så længe du er opmærksom, så skal det nok gå!

Vi var ved området omkring Larnaca, Tochni og Limassol og så kørte vi ellers lidt rundt derfra. Øen er ikke kæmpe, så man kan sagtens kører hele øen rundt, hvis man har lyst til det.

Hotellet: Eveleos Country House

Vores smukke hotel lå i byen Tochni, som er et mere landligt område, og utrolig smukt. Her var der smalle gade, smukke marker og venlige lokale beboere. Her var vi kun en køretur væk fra en større by, med et væld af lækre spisesteder, gin-barer, og strande. Der er rigeligt at vælge imellem.

De to ejere er helt fantastiske og får dig til at føle dig hjemme, ligeså snart du træder ind af døren. Derudover laver de altid drinks til deres gæster, så det er bare om at holde sig til! Derudover kan du spørge ejerne til råds om alt. De kender nærmest øen som deres egen lomme, og de kender alle de lækre spisesteder og hvad man skal opleve på Cypern.

Hotellet har ikke mange værelser, så der er en helt fantastisk og rolig stemning på stedet. Du kan roligt sidde med en bog ved poolen, uden at blive forstyrret af det mindste.
Værelserne var også rigtig lækre og havde hver deres egen charme. Jeg var helt vild med stedet og den atmosfære som var her.

Limassol

Limassol lå en lille halv time i bil fra vores hotel i Tochni og var en rigtig fin lille by, med lidt af det hele. Der var både lækre strande, markeder og en masse forskelligt at spise.

Strande

Eftersom Cypern er en ø, kan du nok regne ud at det ikke er strande de mangler! Vi var forbi et par forskellige hvor især Lady’s mile, Alaminos & Governor Beach var virkelig lækre, Derudover kan du også opleve havskildpadder omkring strandene på Nordcypern. Det er helt sikkert værd at finde et par strande, når du alligevel er på øen. Vandet var helt fantastisk varmt – også i september! Og derudover kan du leje stole på nærmest samtlige strande for sølle 2 euro.

NOA – Beach Seafood Restaurant

Vi smuttede forbi her til frokost, da det også var et sted jeg fik anbefalet. De havde et lille spisekort, men stadig nok at vælge imellem med klassiske cypriotiske og græske retter. Jeg valgte faktisk 4 forskellige retter, da jeg skulle nå at prøve lidt af det hele, inden turen gik hjem samme dag.

Maden var virkelig lækker og især deres taramasalata, som er den lyserøde dip du ser herunder, lavet på rogn. Det lyder måske ikke så lækkert, men det smager helt fantastisk. Og så lige med lidt brød på siden, så går du ikke galt i byen. Derudover er det også et must at bestille en form for fisk, som de også er populære for. Her bestilte jeg blæksprutter, som de serverede mange steder i byen – ja nærmest alle steder på Cypern.
Du kan læse mere om stedet her.

Bakery Kafeneio

Dette lille spisested er nok i “hipster” kategorien og lavede virkelig lækker morgenmad. Jeg havde fundet stedet på flere hjemmesider, som anbefalede dette sted ift. morgenmad/frokost. Jeg svingede vejen forbi og det var næsten som at være hjemme og få avokadomadder! Så hvis du ligesom mig bliver lidt træt af lyst brød, og meget tung morgenmad, som de ofte får i Cypern, så er dette stedet for dig! Du kan tjekke dem ud her.

Markeder

I Limassol er der flere forskellige madmarkeder. Her kan du finde alt fra smykker, kunst, nødder (virkelig lækre nødder), brød og kød. Derudover fandt jeg også noget helt usædvanligt slik, som var klassisk cypriotisk. Det hed siousoukos og er nødder der trækkes på snor, og dyppet i søde sirupper. Meget anderledes end herhjemme og ligner faktisk stearinlys. Jeg troede faktisk ikke at det kunne spises ved første øjekast, men det kunne det!

En anden ting jeg ville anbefale at købe er deres figner. ALDRIG har jeg smagt en bedre figen, end da jeg var på Cypern. Skrællen, kødet og alt omkring den var helt anderledes end jeg nogensinde har smagt. Helt fantastisk.

Omodos

Omodos er en gammel landsby ca. 30 minutter fra Limassol, og måske 40 minutter fra vores hotel i bil. Landsbyen er meget katolsk og med de smukkeste små gader og stræder. Derudover er Omodos omringet af små bjerge, som gør stemningen helt speciel. Vi var her blot en enkelt aften, hvor vi var forbi den lækreste taverna (restaurant) kaldet Omodhos Taverna.

Omodhos Taverna

Denne restaurant var helt fantastisk! Vi fik ikke vist noget menukort, men bare deres udvalg af meze, som kom til deling til hele bordet. Der var lækre lokale retter med alt fra salater, til halloumi og grillet souvlaki. Hele måltidet var lækkert, og jeg kan kun anbefale at man svinger forbi denne lokale restaurant, som ligger i Omodos.

Så hvis du vil spise lokalt, blive forkælet til du ikke kan spise eller drikke mere, så er det her sagen!
Du kan læse mere om stedet lige her.

Hvilke retter er et must at prøve?

Jeg prøvede så mange lækre retter på Cypern, og jeg skal helt sikkert prøve mange af herhjemme også. Det er altid fedt at få lidt inspiration i udlandet, og det har jeg bestemt fået. Men hvad skal du så kigge efter, når du er ude at spise, for at få den bedste spiseoplevelse?

Jeg kan anbefale følgene retter: 

 • Souvlaki – en madret fra det græske køkken, hvor der er tale om svinekød, evt. lammekød, grillet på mindre spyd
 • Halloumi – en cypriotisk ost lavet af ko-, gede- og fåremælk. Det er en fast, salt hvid ost med masser af smag
 • Kolokouthkia me ta afka – sqauash med røræg
 • Græsk salat, brød, olivenolie & oliven– altid et must
 • Meze – små retter serveret til deling (tapas)
 • Fisk & blæksprutte – serveres på alle restauranter i Cypern, og selvfølgelig med frisk citron og salt til
 • Taramasalata – fantastisk dip til brød lavet på rogn
 • Stifado – en lækker græsk simre ret, der består af oksekød braiseret i rødvin, nelliker, kanel og spidskommen
 • Kleftiko – en græsk ret med lammekød, som skal langtidssimre
 • Lam lam og mere lam aka. payidhakia – bare fordi lam er fantastisk og de er så dygtige til at tilberede det

Tag til vinsmagning

Vi var til to helt fantastiske vinsmagninger, hvor det er den første jeg vil nævne her, da den skilte sig mest ud.

Stedet hedder Winery Argyrides. Jeg var helt forelsket i dette sted, som lå i landlige omgivelser. Stemningen var helt nede på jorden med fantastisk vin, og drevet af en lille familie, som havde styr på sit kram. Jeg kunne have blevet her hele dagen med et glas vin i hånden. Her var helt stille og deres hus var så smukt.

Udover Winery Argyrides er der også andre vinproducenter på øen. Men selvom der produceres 100.000-vis af flasker, så kommer de ikke langt. Det meste af vinen bliver faktisk på Cypern, og det er altså virkelig lækker vin. Derfor ville jeg anbefale at du kun drikker lokalt vin, når du er afsted.

I forhold til det praktiske har de fleste vinsmagninger åbent i dagtimerne. Nogle steder kræver du booker en tid, så det er værd at undersøge inden du tager afsted. Uanset hvad er det en must, når du skal til Cypern – især hvis du er til god vin og lækre snacks.

Lær at lave cypriotisk mad

Har du lyst til at lære at lave mad med de lokale, så kan jeg helt klart anbefale at finde et madlavningskursus. Nogle hoteller er meget belejlige med at finde et for dig, ellers kan du søge rundt på nettet for at finde det der passer til dig.
Vores hotel havde arrangeret et kursus til os, og hvis du er en stor gruppe, så er jeg sikker på det er muligt flere steder!

Jeg har fundet disse til dig;

Andre spisesteder jeg fik anbefalet

Jeg havde jo som sagt kun 4 dage på Cypern, som slet ikke var nok. Jeg har samlet lidt tips fra nogle af de andre bloggere og lokale, som alle havde besøgt nogle lækre steder.

 • Gin Garden – Gin bar i Limassol
 • The Katoi – Traditionelt meze i Omodos
 • Fat fish – fiskebar i Limassol
 • Og mange mange flere. Mit råd til dig er at spørge de lokale i stedet for at lede for meget på internettet. De ved hvad der rykker!

Tak fordi i læste med, og jeg glæder mig allerede til næste rejse som går til Lissabon på fredag! Her skal jeg spise mig igennem byens lækre mad, og derefter surfe derudaf (forhåbentlig) i en uge. Rigtig dejlig efterårsferie til jer! 

Læs også

2 Kommentarer

 • Svar
  Cirkeline
  4. marts 2021 at 9:33

  Åh, hvor lyder det bare helt fantastisk! Vi har selv besøgt Cypern, og vi drømmer om at komme tilbage – forhåbentligt i slut 2021! Lad os krydse fingre for et meget bedre rejseår i 2021 og 2022, så vi kan komme ud i verden igen! 🙂

  Kh. Cirkeline // RejsRejsRejs

  Du er velkommen til at læse vores tips til Cypern, som vi samlet til en artikel sammen med vores læsere

  • Svar
   Camille Maja
   4. marts 2021 at 10:37

   Cypern er fantastisk! Jeg glæder mig også meget til verden åbner mere op – det er ulideligt det her!
   Jeg var også selv afsted med Jens fra RejsRejsRejs til Sardinien. Fantastisk tur! 🙂
   Kh Camille

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.