Knuste kartofler med citrondressing

Koldhævede speltboller

IMG_3083

Koldehævede speltboller, eller bare koldhævede boller, er noget af det nemmeste at lave. De passer sig selv, og er perfekt til en hverdag, hvor man ikke har tid til at stå og ælte og gøre ved.

Hjemmelavet boller hører normalt til i weekenden, hvor man har mere tid – men ikke når de er koldhævede. De skal på køl natten over, og så er de klar til ovnen om morgenen. Så bliver det da ikke nemmere var! Og hvem elsker ikke en lun bolle med lidt smør på? Ja det ved jeg næsten ikke.

Jeg har prøvet at holde opskriften så nem som muligt, med ganske få ingredienser. Du kan altid tilføje en anden slags mel, end hvad jeg har gjort. Men hvis det står til mig, så ville jeg aldrig have mere fuldkornsmel, end jeg har hvedemel. Jeg synes det bliver alt for bastant, og der skal altså hvede til et godt brød – og meget af det. Husk også at hvede ikke er farligt – det hele handler om mængder, og der skal være plads til det hele.

Og med hensyn til at have plads til det hele, så har jeg netop modtaget (som gave) den vildeste pålægschokolade fra Peter Beier…. MUMS! Jeg har haft smagt den før, inde til deres brunch i Axel Towers (den bedste brunch ever forresten). Der er altså ikke noget bedre, end god kvalitet af chokolade, og så lige som pålægschokolade. Jeg var i himlen!
Den anbefaling får i også lige med på vejen. Det er den bedste pålægschokolade jeg nogensinde har smagt – og det er et solidt stykke. Mums altså….! Du kan købe den i deres butikker, eller finde den lige her.

Men tilbage til opskriften – jeg fik 13 boller ud af denne opskrift: 

Opskrift

  • 1/4 pakke gær
  • 1/2 liter lunken vand
  • 50 g speltflager (kan undlades – brug havregryn/mere mel)
  • 150 g fuldkorns speltmel (Jeg bruger mel fra Grøn Balance)
  • 450 g hvedemel
  • 1 tsk. salt

Fremgangsmåde

  • Find røremaskinen/en stor skål frem. Opløs din gær i det lunkne vand
  • Bland speltflager og mel i væsken og ælt det godt sammen
  • Når melet er optaget af væsken, tilføjer du din salt
  • Ælt i 10-15 minutter
  • Dæk skålen til og stil på køl natten over
  • Dagen efter tænder du ovnen på fuld skrald (max varme, varmeluft)
  • Form i mens dine boller, og smid dem på en beklædt bageplade
  • Smid gerne lidt ekstra speltflager på toppen af bollerne
  • Stil bollerne midt i ovnen, hvor du med det samme skruer ned på 225 grader
  • 13-15 minutter efter er der varme boller til morgenbordet

Velbekomme og rigtig god mandag til jer!

   

4 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

:lion: 
:grinning: 
:grin: 
:joy: 
:smiley: 
:smile: 
:sweat_smile: 
more...
 
 

Næste indlæg

Knuste kartofler med citrondressing