Gulerodsboller

IMG_6645

Der er altså ikke noget der slår en lun bolle med smør på, og disse gulerodsboller er ingen undtagelse!

Det gode ved bagning, er at man kan bruge de kerner, frø, gryn og meltyper, der nu er i skabene. Med hensyn til denne opskrift, vil jeg dog råde til, ikke at lave for meget om på forholdene mellem fuldkorn og fintmalet mel, for stadig at opnå den luftige og lækre konsistens, som bollerne får. Jeg har ikke prøvet at bruge andre grøntsager, men er sikker på, at du sagtens kan bruge andet end gulerødder.

Gulerødder er ikke alene nemme at gå til, de har også en høj mæthedsværdi, og så er de med til at holde din hud sund og smuk. Grøntsagen er rige på vitaminer og indeholder opløselige fibre, hvilket vil det sige, at fibrene opløses i fordøjelsessystemet. Det betyder i praksis, at når du spiser en gulerod, binder den sig til en mængde vand i din mave, der svarer til 15 gange dens egen vægt, hvilket giver en god og langvarig mæthedsfornemmelse.

Prøv også: Kernespeltboller 

For et par uger siden var jeg til et bageevent med Finax, som jeg er ambassadør for. Her lærte vi nogle virkelig fede bagetips, og jeg har åbenbart altid bagt “forkert”. Man får i hvert fald nogle lækre brød/boller på denne måde, som vi fik vist.

Som det første når du starter med at bage, er det altid en god idé at veje alle ingredienser, så du har alt klar, inden du går i gang. Husk, når du blander ingredienserne, må du ikke ikke blande salt og gær først. Det slår gæret ihjel. Gæren skal først opløses i vand, og derefter skal de tørre ingredienser blandes i. Temperaturen på vandet skal oftest være lunkent, det vil sige ca. mellem 25-30 grader. Fedtstof skal i så sent som muligt, når du blander dine ingredienser. Det skyldes, at fedtet kan indkapsle gæret og hæmme hævningen, så sørg for at hæld halvdelen af melet i, inden du tilsætter fedt.
Læs flere bagetips på Finax!

Gærdeje bør have god tid til at forhæve og efterhæve, det giver brødet både en god konsistens og smag. Gærdeje er færdighævet, når dejen efter et let tryk med en finger ?rejser? sig igen med det samme. Jeg lod derfor min dej hæve i 40 minutters tid, og da bollerne var formet, fik de en halv time mere.

Har du lyst til en mere sød bolle, så skal du prøve disse luftige chokoladeboller!

Jeg fik ca. 20 boller ud af denne opskrift.

Opskrift

  • 50 g gær
  • 5 dl vand
  • 5-6 revede  gulerødder
  • 1 dl hørfrø
  • 1 dl solsikkefrø
  • 1 dl græskarkerner
  • 1 dl havregryn
  • 1 spsk honning
  • 0.5 dl olie
  • 250 g grahamsmel
  • 550 g hvedemel (smid alt melen i på én gang)
  • Nip salt

Fremgangsmåde

 • Start med at bland lunken vand med dit gær
 • Bland derefter de resterende ingredienser og ælt din dej langsomt. Jeg æltede min dej i 10 minutters tid. Husk at salt skal i helt til sidst
 • Lad dejen hæve i 30-40 minutters tid og form dem til boller. Jeg kunne fylde to bradepander ud med denne portion
 • Efterhæv dem i 30 minutter mere og tænd evt. ovnen på 200 grader, varmeluft, efter 15 minutter
 • Pensl dine boller med vand/æg, hvis du har lyst. Jeg gjorde det ikke. I stedet dryssede jeg nogle kerner på toppen
 • Placer bollerne midt i ovnen – mine boller fik ca. 22 minutter på 200 grader, varmeluft
 • Da de lige havde kølet lidt af, smurte jeg en med kold smør, og en anden med hasselnøddecreme fra nocciolata – SÅ GODT!

Læs også

2 Kommentarer

 • Svar
  Majken
  30. juli 2017 at 12:13

  Kan det passe at der ikke skal salt i?

  • Svar
   Camillemaja
   31. juli 2017 at 18:12

   Hej Majken, nej du har helt ret! Det er rettet nu 🙂

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.