Spiser du nok fedt?

IMG_5596

Fedt er et livsnødvendigt næringsstof, og hver eneste celle i kroppen skal bruge stoffet for at kunne fungere ? spiser du for lidt eller for meget fedt?

Artiklen er bragt på MYDAILYSPACE – men jeg ville også dele den på min egen blog. 🙂

HVAD ER FEDT?

– Kroppens største lager af energi (kalorier)
– Nødvendigt, da det virker som isolering og beskyttelse af vitale organer, ligesom det er nødvendigt til opbygningen af cellemembraner i kroppen
– Det fedt, vi spiser, og særligt det mættede fedt, transporterer de fedtopløselige vitaminer rundt i kroppen
– De umættede omegafedtstoffer fra grøntsager og fisk forsyner kroppen med de essentielle fedtsyrer, som er nødvendige til mange vitale funktioner i din krop, som det at bevæge sig, at kunne tænke eller at kunne se
– Vigtige mursten for opbygningen af celler i vores krop og er uundværlige for en række vigtige hormoner

Vi lever i en fedtforskrækket tid, men fedt skal der altså til. Vi har en del essentielle fedtsyrer, hvilket vil sige, at vi ikke selv kan opbygge dem i kroppen. Dette gælder; omega 3 ? og så er der de fedtopløselige vitaminer ? A, D, E og K-vitamin, som også livsvigtige.

Stoffet er altså vigtigt for, at kroppen overhovedet kan fungere. For eksempel er det en vigtig del af nervecellernes indpakning og nødvendigt for at optage de livsvigtige fedtopløselige vitaminer. Derudover nedsætter fedt appetitten, hjælper til koncentrationen, og så giver det smag og konsistens.

 

For lidt eller for meget fedt

Mange danskere spiser for meget fedt, men mange af jer går også rundt, uden måske selv at vide det, i underskud på fedt.

Måske er det en følge af alle de fedtforskrækkende kampagner, som der findes uendelig mange af. I har nok set mange produkter, hvor der står; fedtfri, fedtfattig, kaloriefattig, 30 % mindre fedt, og I kan derfor nemt blive narret til at tro, at mindre fedt i kosten derfor må være sundt.

Nogle af jer skal måske skære ned på fedtet, og nogle af jer mangler måske ? og i begge tilfælde gælder det om at vælge mest af den sunde type fedt, nemlig umættet og polyumættet fedt.

Som et resultat er fedt blevet fjernet fra mange fødevarer og nye fedtfattige kødprodukter, oste, mælketyper, brød, snacks og så videre er i de senere år blevet skabt.

Problemet er, at fedt skal erstattes af noget, der har de samme egenskaber, og som er ligeså velsmagende og behageligt for ganen, hvis man skal få folk til at købe og spise det. Eftersom der bliver skåret ned i fedt, så bliver der ofte tilsat andre ingredienser. Disse erstatninger findes oftest i form af sukker, kunstige farvestoffer, tilsætningsstoffer, kunstige sødemidler, fortykningsmidler og en mængde farlige kemikalier, som aldrig er blevet godkendt som værende sunde, og som vi ikke har brug for i vores kroppe.

Med det sagt mener jeg ikke, at du ikke må vælge fødevarer med lavt fedtindhold, bare være opmærksom på, om der er en masse tilsætningsstoffer i, og om du får for meget/for lidt fedt!

DSC_1460

Denne grød er også et eksempel på en opskrift med en masse fedt – som du også skal have!


Mættede, enkeltumættede, og polyumættede fedtsyrer

  • Max 10 E% fra mættet
  • 10-15 E% fra monumættet
  • 5-10 E% fra flerumættet/polyumættede
  • Et begrænset indtag af transfedtsyrer

Mættet fedt

Mættet fedt har været udsat for lidt af hvert gennem tiden og gjort til skurken, da det har et højt indhold af kolesterol, som der især er meget af i kød, kødpålæg, mælkeprodukter, smør og ost. Disse fedtsyrer bevirker til en stigning i indhold af kolesterol i blodet, og dermed øges risikoen for hjerte-kar-sygdom, da man risikerer åreforkalkning. Det betyder dog ikke, man skal undgå mættede fedtsyrer fuldstændig, men eventuelt skære ned på sit indtag som blandt andet kommer fra smør, nogle oste og blandingsprodukter. Mættet fedt kan nemlig stadig fungere som en god energikilde for kroppen, hvis man spiser det sammen med andet og i de rigtige mængder.

Derudover er det en naturlig og sund del af vores kost, så længe det blot kommer fra en økologisk kilde, idet meget ikke-økologisk kød ofte indeholder giftstoffer, som er aflejret i fedtet.

Et godt alternativ til smør, når det gælder stegning og bagning, er jomfrukokosolie.

Enkeltumættet fedt

Enkel – og flerumættet fedt er de livsnødvendige og scorer mange flere point på sundhedskontoen, og er fedtsyrer, kroppen er særlig tilfreds med!

Gode kilder til enkeltumættet fedt:
Økologiske, uraffinerede planteolier på mørke flasker, for eksempel hørfrø-, valnødde-, græskarkerne-, raps- og olivenolie. Desuden ekstra jomfru olivenolie på mørk flaske, økologisk, uraffineret rapsolie på mørk flaske, mandler, hør- og sesamfrø, solsikke- og græskarkerner, valnødder, paranødder, pekannødder, macademianødder, oliven og avokado.

Flerumættet fedt

Flerumættet fedt indeholder de essentielle fedtsyrer omega-6 og omega-3, som indbygges i cellemembranerne og styrker dermed kroppens mange milliarder celler.

Gode kilder til essentielle fedtsyrer:
Sesam-, solsikke- og græskarkerner, hørfrø, oliven-, soja-, tidsel- og rapsolier, valnødder og fede fisk ? især de små fisk. Tilbered dem nænsomt ved maksimum 160 grader, så bevarer du flest muligt af de gavnlige fedtsyrer.

Uanset om du spiser den ene eller anden slags af de forskellige typer fedt ovenover, så indeholder de næsten den samme mængde energi; nemlig ni kilokalorier per gram. Man taber sig altså ikke ved at skifte smør ud med olivenolie, men man lever sundere, hvilket er det vigtigste! Så ingen grund til fedthysteri ? men hvis du vil tabe dig, så er det at spise mindre fedt det allervigtigste. Den mængde energi, du får fra fedt, bør højst udgøre 33 procent af den energi, du får hver dag, og her er det selvfølgelig at foretrække, at du vælger det sunde fedt.


Hvis jeg ikke får nok fedt, hvad så? 

Uden fedt i kosten vil du ikke få dækket dit behov for fedtopløselige vitaminer. Dels fordi vitaminerne ofte findes sammen med fedtet i levnedsmidlet, dels fordi vitaminerne kun bliver optaget fra tarmkanalen, hvis der samtidig er fedt i kosten. Det gælder vitaminerne A-, D-, E-, og K-vitamin. Mangler din krop disse vitaminer, vil den ikke fungere optimalt. Problemet kan ikke løses ved at spise vitaminpiller alene, der må også være noget fedt i din kost, så vitaminerne kan optages.

Får jeg ikke nok fedt i min kost, bliver jeg svimmel og utilpas og har svært ved at blive ordentlig mæt, da mit blodsukker ikke er stabilt. Jeg kan også sagtens se på min hud, mit hår og udstråling, hvis jeg har spist for fedtfattigt. 

Budskabet herfra er!

Undersøg dit forbrug ? spiser du for meget eller for lidt ? og vælg dine kilder med omhu!
Dog ingen grund til at udelukke noget, selv om det hører til i den ?uhh så farlige? kategori. Her skal mængderne måske blot justeres, og der er ingen grund til at være fedtforskrækket! 😉 

 

Ps. Hvis du gerne vil have mere styr på din kost og træning eller bare en af delene, så kontakt mig gerne! Mere info under her.

Læs også

2 Kommentarer

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.