Julen er lige om hjørnet, og måske mangler du de sidste julekager? Her får du to opskrifter på lækre julekager, som er specier med chokolade, og lækre vaniljekranse, hvor hullet er sparret væk. Derudover finder du også links til mere julemad, længere nede i indlægget. Rigtig glædelig jul!
Jeg havde faktisk ingen idé om at småkagerne med chokolade hed specier. Gennem hele min levetid, har de heddet fjernsynskager, som er min oldemors opskrift. Jeg har absolut ingen idé om hvorfor de hedder det. Måske er det småkager, der skal spises foran flimmeren? Oldemor kan desværre ikke længere svare på det, men de vil altid hedde fjernsynskager for mig.
Den opmærksomme læser har nok lagt mærke til, at hullet er sparret væk i vaniljekransene. Man kan både lave kranse på en kødhakker, men også med en helt almindelig frostpose/sprøjtepose med tyl. Jeg havde altså ingen af delene, men de smager jo som de skal – og så er der også mere småkage!
Glædelig jul
Julen er nu kun 4 dage væk, og måske mangler I lige det sidste guf til dagene. Måske har i ligesom mig, kommet til at spise lidt af bagværket undervejs, og nu er der ikke nok? Uanset hvad, får I her to skønne opskrifter, og så er der ikke andet at sige end glædelig jul til alle jer.
Tak for I følger med, og jeg håber julen bliver lige præcis som I ønsker den. Og hvis I ønsker mere inspiration til julen, findes den lige her.
Julekager
Ingredienser
Specier med mørk chokolade
- 125 g flormelis
- 1 æggehvide
- 75 g groft hakket mørk chokolade
- 250 g hvedemel
- 200 g blødt smør
Vaniljekranse
- 250 g hvedemel
- 150 g kartoffelmel
- 1 tsk. bagepulver
- 6 tsk. vaniljesukker (vaniljepulver kan også bruges - blot i mindre mængder)
- 200 g blødt smør
- 50 g smuttede mandler
- 125 g sukker
- 1 æg
Sådan gør du
Specier med mørk chokolade
- Bland alt sammen med enten håndkraft/røremaskine, undtagen chokoladen
- Tilføj den groft hakkede chokolade. Formes til to ruller og filmes ind. Kom derefter rullerne på køl i en time, eller på frost i kortere tid. De skal ikke være helt bløde, når de skæres
- Skæres herefter i skiver og placeres med et godt mellemrum på en bageplade. Bages i en forvarmet ovn (varmluft), på 165 grader, i ca. 10 minutter. Kagerne skal være meget let gyldne
Vaniljekranse
- Jeg købte mandler, der allerede var mandler, da det var lidt nemmere. Herefter skal mandlerne hakkes meget fint (evt. i en minihakker) og blandes med de resterende ingredienser
- Disse skal også pakkes ind og køles, på enten frost eller i køleskabet
- Skæres herefter i skiver (eller laves med sprøjtepose) og placeres med et godt mellemrum på en bageplade. Bages i en forvarmet ovn (varmluft), på 165 grader, i ca. 10 minutter. Kagerne skal være meget let gyldne
Ingen kommentarer