Camping i Sydsverige – Tips til mad og campinglivet

Har du nogensinde camperet i Sverige? Jeg brugte fem dage i Sydsverige, og det var så skønt. Du får her en mini-guide til Sydsverige, hvor jeg deler tips, madsteder og campinglokationer. Sverige er et skønt sted at rejse rundt, og jeg er slet ikke færdig med at udforske skandinavien. Rigtig god læselyst.

Camping i Sydsverige

For første gang i over 15 år har jeg været på camping. Jeg troede ikke jeg var sådan en outdoor-type indtil jeg mødte min nye kæreste. Jeg har altid elsket naturen, men har længe holdt mig fra det lidt primitive liv, som camping kan være. Men camping er det man gør det til. Det kan sagtens være luksus, også kaldet glamping (fedt udtryk i øvrigt), og det kan være et par soveposer under et shelter. Vores camping blev i telt, hvor vi overnattede på en campingplads den første og sidste nat. Resten af dagene tog vi ude i naturen, omkring de svenske søer. Det var skønt!

Første nat fandt vi en campingplads, hvor man kunne leje kanoer. Vi havde besluttet os for at sejle kano et par dage, hvor vi ville finde et tilfældigt sted at slå telt op. Dertil havde vi pakket en masse dåsemad, og andet campingegnet mad. Jeg vil beskrive det hele længere nede.

Nedenfor har jeg delt afsnittene ind i: Campingspots, madoplevelser, og hvad du ikke skal gøre. Del endelig dine egne tips i kommentarfeltet til slut i indlægget.

Campingspots

Campingpladser

Det fedeste campingplads var “Kärrasand“. Det var billigere end de andre steder vi fandt og personalet var rigtig imødekommende. De havde endda dans og musik hver aften, hvis man er til den slags!
Det var også et af de eneste steder omkring Åsnen (søen vi skulle sejle i), som havde ledige kanoer. Vi betalt omkring 600 svenske kroner, for 1 overnatning og leje af en kano i 2 dage. En rigtig god pris.

Camping i naturen

Derefter sejlede vi ud på Åsnen, hvor vi havde pakket det mest nødvendige i kanoen. Resten havde vi ladet stå på campingpladsen. Vi havde pakket to sæt tøj, varme trøjer, telt, soveposer, skraldeposer, fiskestænger, pander/gryder, tallerkner, og et blus til at lave mad på. Derudover havde vi en stor madkurv med, hvor vi havde pakket dåsemad (tun, makrel), rugbrød, snacks, en færdig risottoblanding, frugt, krydderier, olie, havregryn og kaffe/the. Bare husk på, at du ikke kommer til at kunne købe mad ude i naturen, så husk endelig det hele.

Og for guds skyld, husk at fyld jeres vanddunk op. Her ville jeg anbefale at købe en 10 liters dunk. Du må endelig ikke risikere ikke at have vand nok!

En anden ting vi også havde købt ind til var S’mores. Utrolig vigtigt.

Da det var ved at blive hen af eftermiddagen, fandt vi et sted vi kunne holde ind med kanoen. Her fandt vi en lille bålplads, shelters, og plads til telte. Her kan jeg råde dig til at huske kontanter. Det er åbentbart en ting i Sydsverige, at du skal betale for at campere i naturen. Det kostede kun 40 svenske kroner, og ikke noget vildt beløb.
Der kom simpelthen et ægtepar hen af aftenen, som inkasserede penge for at bruge “deres” natur. Det skal siges at de sørgede for at holde toilettet/skuret rent, vand på dunke og brænde du kunne tage af. Det er jo på sin vis rigtig lækkert, men jeg synes bare det er lidt komisk at tage penge for at overnatte i en skov.

Google maps

Efter et par dage på vandet skulle vi videre. Her kiggede vi på google maps efter en ny sø. Der findes nemlig rigtig mange gratis steder, hvor der blot er plads til et par telte. Vi tog sattelit-view på og prøvede at spotte en badebro. Her fandt vi et sted omkring søen “Furen”, hvor vi kunne se en lille bro, og jackpot! Der var et lokalt fiskested, hvor der var plads til vores telt, bilen, og så var der også en lille bålplads. Vi kiggede også rundt efter et “privat-skilt”, men vi fandt ingenting, og det var jo vores held. Det er præcis sådan nogle steder du skal kigge efter, hvis du ønsker gratis camping i Sverige. Prøv lykken, og kør ned af de små veje. Det er nemlig oftest gratis at campere steder som disse, og især når du kommer længere nord på.

Det var den skønneste overnatning, ved det her øde spot. Der var ingen andre end os, og det var så hyggeligt.

Madoplevelser

Mit favoritpunkt! Vi skulle jo ikke rigtig ud at spise, mens vi var på campingtur, men det blev alligevel til et par madoplevelser på vejen.

Vi havde en enkelt overnatning omkring Växjö, hvor vi tog ud at spise på PM & Vänners bistro. Jeg havde fået anbefalet dette sted fra flere, der selv havde været i Sydsverige, så der skulle vi jo forbi. Vi valgte en 3 retters menu til ca. 400 danske kroner. Maden var utrolig lækker og med sæsonvarer – virkelig godt! Jeg var især vild med forretten med friteret blomkål og vagtelæg, som smagte helt fantastisk og meget velbalanceret. Jeg kan klart anbefale dette sted, og også deres rooftop bar, med en fin udsigt over den lille by Växjö.

Udover Pm & Vänner, var vi også forbi et lille lokalt antikmarked, som havde den fineste lille café. Her kunne du få fika, som er det svenske udtryk og kaffe & kage. Svenskernes svar på hygge! Hver søndag fra april til om med september, kan du besøge Östregård loppis & antik. Et kæmpe loppemarked med alt fra møbler til tøj, og selvfølgelig den tilhørende café, hvor du kunne sidde bagefter. Jeg må indrømme det ikke var den vildeste crumble jeg fik, da der ikke var nok fyld i og for meget dej. Men det gjorde ikke så meget, da stemningen var god, solen skinnede og der var god kaffe. Der var en masse forskellige kager at vælge imellem, og selvfølgelig også kanelbullar i massevis.

Gourmet i det fri

Et andet råd jeg kan give med er, at camping-mad ikke behøver at være kedelig dåsemad. Jeg er personligt ret stor fan af risotto, og derfor havde jeg handlet ind til at kunne lave det ude i naturen. Jeg havde gjort det ekstra nemt, og købt en færdig risottoblanding fra Il Fornaio. Derudover skulle jeg blot bruge vand, olie, vin, parmesan og friske asparges. Alle ting som kan holde sig ude for køleskabet, så det var jo perfekt. Det var en kæmpe gourmet-oplevelse, når man sidder der ude i naturen.

Hvis du har lyst til en hjemmelavet risotto, så finder du en lækker opskrift på risotto med svampe lige her.

Og du kan jo smide din hvidvin i vandet om aftenen, så den køler lidt ned. Du skal nemlig ikke bruge hele vinen til risottoen, og den må endelig ikke gå til spilde! Du kan også undlade vin, men det smager altså bedre.

Andre steder jeg har fået anbefalet

 • Johannas Choklad i Kalmar
 • Solmarka gård: en økologisk gård syd for Kalmar, der siden 1976 har været biodynamisk
 • Ängö Bryggeri med flere forskellige sorter øl & ølsmagning
 • Brasserie Goaroije i Älmhult
 • Gräddhyllan Lantcafé i Markaryd: En smuk landcafé med kaffe og kager og smuk udsigt over en sø
 • Kafé de Luxe: Her var vi kort forbi og få øl i deres happy-hour tid. Ekstrem hyggelig og stue-agtig stemning. Der skulle være lækker mad hele dagen, og ikke mindst gode øl
 • Frugtsafari hos Rudenstams
 • Kalmar slot: Både en fin lokation og en lækker restaurant
 • Øl og ost på Øland

Undgå overpakning

Til at starte med vil jeg understrege at du skal pakke praktisk. Lad nu vær med at gør som jeg, og tag alt for meget tøj med. Vi ved alle sammen, at vi ikke kommer til at bruge 3 forskellige kjoler, 2 par shorts, 3 t-shirts, og 1 nederdel, når man kun er afsted 5 dage… Jeg syntes selv at jeg havde pakket ret praktisk, men det vidste jeg jo godt inderst inde, at jeg ikke havde. Jeg brugte selvfølgelig kun 3 sæt tøj. Vi var ret heldige med vejret, så jeg sad for det meste i bikini, da vi var ude at sejle, og ellers havde jeg en løs kjole på. Det kommer selvfølgelig an på årstiden, men du kommer til at genbruge dit tøj, når du er ude at campere.

Undersøg campingspots inden afrejse

Så vidt jeg forstod er det en generel ting, at camping er dyrere i Sydsverige, end i resten af landet. Det skyldes nok, at der er flere turister i den del. Som nævnt ovenfor, skulle man jo betale for at campere ude i naturen (nogle områder), og det synes jeg er lidt fjollet. Men på den anden side, de sørger jo for brænde, vand, og at tømme toilettet.
40 svenske kr. er virkelig ingenting, men du kan sagtens finde øde lokationer, hvor du ikke skal betale for noget som helst.

Derudover så undersøg de forskellige campingpladser, hvis du vil det. For os (læs mig) var det rart, at der var et rigtigt bad og et toilet der kunne skylle, så der var vi 2 ud af 5 overnatninger. Campingpladserne havde en kæmpe prisforskel, og vi betalte op til 300kr for en enkelt overnatning. Er det bare mig, eller er det ikke lidt dyrt?
Gør dig selv den tjeneste at undersøge de lokale campingpladser, hvis du ikke vil ende med at betale meget, som vi gjorde.

Alt i alt

Alt i alt var sverige skøn og vi havde en rigtig dejlig tur. Vi planlægger allerede en ny tur, hvor vi nok drager mod Norge. Jeg synes Sverige er utrolig smuk og rolig med alt den vand og skov, men Norge lokker mig endnu mere, med alle deres bjerge. Uanset hvad er jeg slet ikke færdig med at udforske skandinavien.

Jeg håber I kunne bruge min lille guide til Sydsverige, og selvom vi går en koldere tid i måde, ville jeg jeg ikke holde mig fra den svenske natur. Pak et varm jakke, og afsted med dig!

Læs også

3 Kommentarer

 • Svar
  Anna
  21. august 2019 at 16:05

  Wow nogle smukke og stemningsfulde billeder! Jeg er vild med det og får virkelig lyst til at tage en lignende tur ♡

  • Svar
   Camille Maja
   21. august 2019 at 16:16

   Tak søde Anna! <3 Det var bestemt også en god tur!

 • Svar
  På weekend I luksustelt - Min oplevelse med glamping på Sjælland
  28. juni 2020 at 17:33

  […] Hvis I ikke godt kunne tænke jeg at sove i telt noget mere, så deler jeg tips og tricks til mad, oplevelser og lidt praktisk info lige her. […]

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.