Weekend på Bornholm – Sol over Gudhjem

Reklame / I forbindelse med kokkekonkurrencen Sol over Gudhjem, var jeg inviteret til Bornholm for at overvære kokkekonkurrencen. I dette indlæg vil jeg fortælle lidt om konkurrencen, lækre spisesteder og øens skønne natur. God læselyst.

Sidst jeg var forbi øen var i 2007 og det er en kæmpe fejl fra min side. Bornholm er fredelig, har smukke solnedgange og den smukkeste danske natur. Øen har alt fra badestrande, til klippeområder, små vandfald og meget mere. Jeg skal bestemt tilbage næste sommer og jeg glæder mig allerede til alle de gårdbutikker og spisesteder jeg skal igennem.

10 spændende og mindeværdige naturoplevelser, som du bør opleve på Bornholm.

Bornholm er en Ø fuld af idyl og som på alle måder symboliserer dansk sommer, når den er bedst. Vi brugte det meste af tiden i Gudhjem, som også er en skøn lille by med bindingsværkshuse, skæve gader, genbrugsbutikker og markeder.

 Kokkekonkurrencen “Sol over Gudhjem”

Sol over Gudhjem er Danmarks største kokkekonkurence, der normalt samler mange tusinde tilskuere på havnen i Gudhjem. I år var konkurrencen desværre ikke åben for offentligheden pga. covid, men de er stærkt tilbage igen næste år. Konkurrencen tiltrækker mange madglade mennesker, der både kommer for at spise, drikke og kigge på madboder, men også for at overvære topkokke i aktion i kokkekonkurrencen og produktprisen.

I år deltog fire dygtige kokke: Den forsvarende vinder fra 2019, Gabriel Hedlund (Gershøj Kro og Strandhotel), Mette Dahlgaard (Nimb Gemyse), Mathias Sejer Sørensen (Hotel Siemsens Gaard) og Andreas Tancula Møller (Restaurant Møntergade). Det var sidstnævnte Andreas, som løb med sejren – stort tillykke! Kokkene skulle kreere en hovedret og en dessert, hvor hovedretten var en ’Mystery Box’, der først blev afsløret på selve dagen, mens de havde forberedelsestid til desserten.

Niveauet var enormt højt og jeg smagte selv på alle retterne, som alle var fantastiske på hver sin måde. Jeg synes klart at Andreas leverede det bedste af de fire og fik en velfortjent sejr. Han holder jo også til, på Møntergade i København og jeg skal bestemt forbi restauranten!

I kan læse mere om vinderen af Sol over Gudhjem 2021, Andreas Tancula Møller (Restaurant Møntergade), lige her

Til Sol over Gudhjem får du også indblik i nye fødevarertendenser. Dette sker i forbindelse med Produktprisen, som hylder landets bedste lokale varer inden for kategorierne Mad, Drikke og Konfekture. Et af formålene med Produktprisen er at få de små dygtige producenter frem i lyset og jeg var meget imponeret af alle producenterne! Du kan se vinderne og de andre finalister her. Flere af produkterne findes også allerede hos Coop. Jeg var særligt vild med karamellerne med cashewfrugt fra Casju.

Hvis du er ligeså madglad som jeg….

… Så skal du afsted til Bornholm næste sommer (juni), til endnu en omgang Sol over Gudhjem. Det er en spændende weekend i madens tegn og jeg kan kun anbefale det. Desuden er Bornholm en fantastisk ø – og særligt om sommeren, hvor øen står i fuld flor.

Kulinariske Bornholm

Bornholm er en fantastisk ø, med utallige restauranter og kulinariske oplevelser. Vi var desværre kun på Bornholm en enkelt weekend, men jeg har lavet en lang liste til næste gang jeg er på Bornholm. Du kan finde listen nederst i indlægget.

Hvis du gerne vil til Bornholm i år, så kan jeg anbefale at være afsted d. 2-5 september, hvor Bornholms Mad- og Drikkefestival 2021 afholdes. Her kan du få madoplevelser i særklasse, når en lang række bornholmske madaktører åbner dørene for dig.

Få dig et overblik over Bornholms mad og drikke lige her

På denne tur var vi forbi Lehnsgaard Bornholms Oliemølle, som producerer den rapsolie du kan finde i de fleste supermarkeder. Derudover var vi også på besøg hos Svaneke Grønt, som dyrker og sælger økologiske grøntsager, frugt og bær. Her finder du de mest fantastiske jordbær (og andet), som jeg spiste mindst en bakke af på dagen. Intet slår altså danske jordbær.

Du kan også gå på opdagelse efter eksotiske frugter som for eksempel figen og morbær, der nyder rigtig godt af klippernes varme. Generelt boomer Bornholm af lokale producerede produkter, røgede sild, torsk og andre specialiteter.

Sidst men ikke mindst, kan jeg anbefale at booke en sanketur. Du kan finde en tur via Gaarden med naturvejleder Thomas Guldbæk. Ham var vi selv på sanketur med og han var utrolig dygtig og en fantastisk formidler. Gaarden er et madkulturhus, der arrangerer aktiviteter, oplevelser og uddannelser. Så hvis du er interesseret i, hvad der ellers kunne være af gastronomiske aktiviteter eller oplevelser på Bornholm, er Gaarden et sted for dig.

Thomas Guldbæk, sanketur

Spiselige urter og blomster. Urterne skulle bruges til en dessert vi skulle udvikle, med vores eget hjemmelavet dessertkrydderi.

Anbefalinger

Hvis turen går til Bornholm, så kan du finde inspiration i listen nedenfor til madrelaterede steder. Her finder du alt fra gedemejeri, til røgerier og Michelin restauranter. Jeg håber listen kan inspirere.

 • Restaurant Kadeau
 • Det Røde Pakhus
 • Restaurant Nordlandet
 • Bryggeriet Penyllan
 • Lykkelund Gedemejeri
 • Nexø Gamle Røgeri (der findes utallige røgerier på Bornholm)
 • Christianshøjkroen
 • Spektakel
 • Restaurant Molen
 • Bornholms Ismejeri
 • Melsted Badehotel

Har du andre spisesteder der skal på listen? Skriv endelig en kommentar herunder, så jeg kan opdatere listen.

Jeg håber at mit lille indlæg om Bornholm kunne inspirere. Rigtig dejlig sommer derude og tak for denne gang Bornholm.

Læs også

Ingen kommentarer

  Skriv et svar

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.