Man går aldrig galt i byen med varme hveder. Og det er uanset om du “fejrer” St. Bededag eller ej. Der er bare intet der slår en lun bolle med smør på (selvfølgelig). I får her en opskrift på de traditionelle hveder, med en dejlig krydret smag fra kardemomme. De smager lige som de skal! Velbekomme og dejlig St. Bededag til jer.
Traditionen med at spise varme hveder opstod, fordi bededag skulle være en arbejdsfri bededag. Idag ses det mere blot som en fridag, og jeg ser mange hygger omkring et bageprojekt som dette. Denne opskrift er virkelig nem, og jeg vil kun anbefale, at du tager børnene med i projektet, hvis du har nogle.
Har du endnu ikke prøvet at lave dine egne hveder, så kan det klart anbefales. Lige nu dufter der er kardemomme i hele hytten – og jeg har lige spist en lun hvede, med et godt lag smør på. Jeg kunne altså ikke vente, og så skulle jeg jo også gøre en opskrift klar til jer.
Varme hveder
Ingredienser
- 3 dl mælk
- 35 g gær
- 2 æg 1 til dejen + 1 til pensling
- 2.5 tsk. kardemomme
- 3 spsk. sukker
- 1 tsk. salt
- 100 g smør
- 570 g hvedemel
Sådan gør du
- Lun mælken op til den er fingervarm
- Tag mælken af varmen og tilsæt æg, sukker og gær (Husk: mælken skal kun være lun – ellers slår du gæren ihjel, og dejen vil ikke hæve)
- Bland din mel, kardemomme, og blødt smør sammen i en skål/røremaskine
- Ælt de to blandinger sammen, til dejen er lækker og smidig (ca. 5 min)
- Hæv dejen et lunt sted i ca. 1 time (+/-)
- Del din dej i ca. 16 boller og kom i en form, med bagepapir. Placer dem tæt på hinanden, men uden de rører hinanden. Lad dem efterhæve i en halv times tid.
- Pensl dine boller med et sammenpisket æg, og bag dem i ca. 13-15 minutter på 200 grader, varmluft, i en forvarmet ovn
- Serveres lune med smør på. De kan naturligvis også nydes kolde! De er lækre på alle tider af døgnet!
Ingen kommentarer