Risalamande med appelsinsauce


Sponsoreret af Le creuset

Igår delte jeg en opskrift på en klassisk risengrød. Nu har grøden stået på køl i 1 dag, og derfor er det tid til at lave risalamande – den bliver nemlig bedst, når grøden lige er en dag gammel. Hvis du endnu ikke har prøvet at smage risalamande med appelsinsauce, så får du muligheden her. Det smager helt fantastisk!

Det er snart jul, og derfor kommer der flere julede opskrifter på bloggen. I denne uge er jeg gået sammen med Le Creuset, som jeg har lavet 4 opskrifter for. Igår var det traditionel risengrød og idag er det risalamande med appelsinsauce. De næste to dage vil der komme en andesteg med sauce, lækre salater, og julesnegle. Glæd jer! Det er virkelig nogle lækre opskrifter på programmet.

Funfact: Før år 1900 var risengrød en luksusret, da ris var ekstremt dyrt. Det kan man slet ikke forestille sig nu vel? Da alle så begyndte at spise risengrød, så fandt den rige klasse på noget nyt. Der kom hakkede mandler i grøden og desserten “risalamande” blev skabt.

Tilbage til min risalamande. Denne opskrift er meget traditionel, når vi kommer til risalamanden. Men som et lille twist, har jeg lavet en anderledes sauce til – en appelsinsauce. Den giver virkelig et frisk pust til desserten, og en helt anden smag.

Appelsinsaucen er ligetil, og jeg kan kun anbefale, at man prøver en lidt anderledes sauce. Så kan du købe en kirsebærsauce som backup, eller hvis du vil have begge dele. Hvis du er vild med det friske fra appelsinerne, så vil du uden tvivl, kunne lide denne version.

Husk altid at smage dig frem, alle kan lide noget forskelligt. Det kan være du vil have mindre/mere af de nedenstående ingredienser. Jeg kan f.eks. godt lide mange mandler i min grød, og en god smag af vanilje. Prøv dig frem!

Den fine skål kan findes ved at trykke på billedet

Opskriften er til 8 portioner:

Opskrift

 • En portion risengrød – opskriften findes her
 • 1/2 liter fløde
 • 1-2 vaniljestænger
 • 250 g smuttede mandler
 • Evt. flormelis til at søde md

Appelsinsauce

 • 5 dl appelsinsaft (passer ca. med et net appelsiner)
 • 1.5-2 dl sukker
 • 1 vaniljestang
 • 2 stjerneanis
 • Squeeze citronsaft
 • 1-2 appelsiner i både

Fremgangsmåde

Risalamande

 • Du starter faktisk dagen inden, hvor du laver din risengrød. Du kan også lave den samme dag, men den smager bare bedst, når grøden har trukket lidt
 • Kog 1 liter vand, og dæk dine mandler med vand (ca. 3 dl). Efter 2 minutter hælder du vandet fra, og skyller dem med koldt vand. Gentag processen en ekstra gang, og så burde dine mandler være ligetil at smutte
 • Hak dine mandler. Jeg hakker dem altid lidt forskelligt, da jeg godt kan lide, at der er lidt bid i risalamanden. Husk at gemme en flot og stor mandel, så nogle kan vinde mandelgaven
 • Pisk din fløde til en luftig skum og vend den i risengrøden
 • Brug kornene fra 1-2 vaniljestænger (smag til med 1 af gangen), og bland dem med 1 spsk. sukker
 • Tilsæt din vanilje og bland godt rundt
 • Smag til med ekstra vanilje/flormelis, hvis behovet er der. En risalamande må helst ikke være for sød. Husk flødeskum, mandler og vanilje alt sammen søder, så vent endelig helt til sidst, før du tænker på at søde den. Hvis du vælger at søde din dessert, så brug flormelis, og ikke sukker. Sukkeret vil ikke opløses ordenligt, og vil derfor knase – det gør flormelis ikke

Appelsinsauce

 • Pres dine appelsiner, til du har 5 dl saft
 • Tilsæt saften i en lille kasserolle – jeg brugte denne fra Le creuset
 • Tilsæt sukker, kornene fra 1 vaniljestang, den tomme vaniljestang og stjeneanis
 • Tænd for komfuret og lad den småkoge i ca. 10 minutter. Smag til med mere sukker, vanilje og citron
 • Når din sauce har den ønskede smag og konsistens, sigter du din sauce
 • Del 1-2 appelsiner i både, og kom dem i saucen
 • Server sammen med din risalamande

Velbekomme – jeg håber i kan lide den 🙂

 

Læs også

Ingen kommentarer

  Skriv et svar

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.