Find en gryde med tyk bund, gerne støbejern. VI skal have noget der kan rumme en masse varme. Jeg anvender som regel en gryde til at stege kødet i, men hvis du har mere kød end opskriften anviser, så brug 2 pander. Hvis du bruger en ekstra pande, så hæld en sjat vand i når du er færdig med den, skrab stege-resterne ud i vandet, og tilsæt det til gryden for ekstra smag
Varm gryden helt op med en god sjat olivenolie, og evt. med en klat smør. Hvis du anvender smør, så vent med at komme kød i til smøret er blevet gyldent
Tag en lille håndfuld hakkekød og fordel den i mindre dele rundt i gryden. Undgå fristelsen til at røre i rundt med det samme. Vi skal have bygget stegeskorpe. Når den første håndfuld er brunet på den ene side (efter et minuts tid) rører du let rundt i det. Lad kødet brune lidt mere, for derefter at røre kødet til side i gryden
Tilsæt derefter endnu en håndfuld kød, og følg forrige step. Du vil langsomt få opbygget et bjerg af færdigstegt kød i den ene side af gryden, mens du steger frisk kød i den anden side af gryden. Rør indimellem bjerget rundt, og byg det op på ny i siden, inden du tilsætter nyt kød
Når du har fået tilsat alt kødet lader du det stege videre under jævnlig omrøring, indtil kødstykkerne har opnået en godt brunet farve
Hæld dåsetomater og vand/fond over kødet når det er færdigstegt, og få det til at simre under låg. Husk også at fyld dåserne med vand og tilsæt i gryden, for at få alt tomaten med. Det skal være godt flydende, medmindre du skal servere den snart
Tilsæt salt, presset citron, en spiseske æblecidereddike og solid mængde kværnet peber
Hvis du har ovnbagte grøntsagerne kan du tilsætte dem nu, ellers steg dem af sammen med de tørrede krydderier i lidt olivenolie i en pande ved siden af, og tilsæt det hele. Steg dem, alt efter hvor længe de kan tåle; svampe først, dernæst løg og peberfrugt, til sidst hakket hvidløg og krydderier
Tilsæt evt. hakkede ansjoser, portvin og kapers (alle anbefales på det kraftigste!)
Lad retten simre så længe du kan komme afsted med det under låg. Tilfør en dåse-tomat-fuld vand en gang imellem, hvis den begynder at koge for meget ud. Tag låget af gryden en time til halvanden inden serverering og lad vandet dampe, ud til du opnår en tyk konsistens. Her skal du skrue op for blusset! Du kan evt. tilføre vand sparsomt igennem simreprocessen, for at holde retten tættere på den endelige konsistens
Inden servering smager du retten til med de ingredienser, der allerede er brugt. Server din bolo med kogt pasta og lidt revet parmesan på toppen!