Go Back

Juleboller

Forb. tid 15 d
Tilb. tid 2 t
Ret Bagværk
Antal 12 stk.

Ingredienser
  

  • 2 dl mælk
  • 0.5 dl appelsinsaft (saften fra 1 appelsin)
  • 80 g smør
  • 25 g gær
  • 2 spsk. sukker
  • 2 stk. æg (1 til dejen & 1 til pensling)
  • 1.5 tsk. kardemomme
  • 1 tsk. kanel
  • 550 g hvedemel
  • 1/2 tsk. salt
  • 2 spsk. perlesukker (kan undlades)

Sådan gør du
 

  • Start med at smelte smørret i en gryde, som du derefter hælder kold mælk og appelsinsaft i. Kom blandingen i en røreskål, og opløs gæren heri. Væsken må kun være lun, ellers dræbes gæren
  • Pisk et æg sammen og hæld i skålen. Tilsæt derefter sukker, kardemomme og kanel. Rør godt sammen
  • Tilsæt mel og salt, og ælt det hele sammen. Ælt til dejen er glat og smidig (5-10 min)
  • Sæt dejen til hævning et lunt sted i ca. 30-60 minutter, til dejen er doppelt størrelse – husk at dække dejen til med et viskestykke
  • Efter hævning kommer du dejen på et meldrysset bord. Del dejen ud i ca. 12 små klumper. Rul dine boller og kom dem i et højt fad med ca. 1 cm. mellem hver boller ca. Du kan også komme dem på en alm. bageplade. Lad dem efterhæve ca. 30 minutter
  • Tænd ovnen på 200 grader, varmeluft. Pisk 1 æg sammen, og pensl herefter dine boller. Pynt med perlesukker
  • Bag bollerne midt i en varm ovn, i ca. 12 minutter. Lad bollerne køle lidt af, og spis dem lune med et lag smør på. Server sammen med en lækker kop kaffe, eller hvad du ellers kunne tænke dig