Go Back

Bagt Mont d'Or med abrikosmarmelade & kommenkiks

Du kan med fordel lave alle elementerne forinden, undtagen osten. Det eneste du så skal lave på dagen, er at sætte osten i ovnen. Nemt ikke?
Forb. tid 1 time
Tilb. tid 30 minutter
Samlet tid 1 time 30 minutter
Ret Dessert, Forret, Ostebord
Køkken dansk, Fransk
Antal 6 personer

Ingredienser
  

Bagt Mont d'Or

  • 1 Mont d’Or på 300-500 g
  • 1 dl hvidvin

Kommenkiks (30 stk)

  • 100 g smør
  • 1 dl mælk
  • 1 spsk. honnning
  • 100 g hvedemel
  • 100 g rugmel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 2 spsk. kommen
  • 1 tsk. salt

Abrikosmarmelade

  • 200 g tørrede abrikoser
  • 5 dl vand
  • 1 vaniljestang - eller 1 tsk. vaniljepulver/2 tsk. vaniljesukker
  • 0.5 dl syltesukker
  • 1/2 citron, saft og skal heraf
  • 1/2 tsk. atamon til dit sylteglas - eller vodka

Figner i portvin

  • 1/2 usprøjtet appelsin, saft og skal
  • 2 dl portvin
  • 3 stjerneanis
  • 2.5 spsk. brun farin
  • 7 friske figner
  • 1/2 tsk. atamon til dit sylteglas - eller vodka

Sådan gør du
 

Kommenkiks

  • Smelt din smør og kom derefter den kolde mælk og honning i.
  • Bland mel, kommen, bagepulver, salt sammen i en skål/røremaskine. Kom væsken sammen med de tørre ingredienser og ælt dejen godt sammen. Pak dejen ind i film og lad den hvile i køleskabet i mindst en time.
  • Tænd ovnen på 200 grader, varmluft. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir. Skær kiksene med en udstikker eller et lille glas, eller skær dem i firkantede forme. Kom på en plade med bagepapir og prik i hver kiks, med en gaffel.
  • Bag dem i 8-10 minutter, til de er gyldne. Lad kiksene køle helt af på en rist og opbevar dem i en lufttæt dåse.

Abrikosmarmelade

  • Skær dine abrikoser i små tern og kog dem i vand i ca. 15 minutter, med låg.
  • Bland vanilje med 1 spsk. af sukkeret, så kornene skilles helt. Tilsæt vanilje, sukker, citronsaft og skal i gryden og kog i ca. 5 minutter. Blend så med en stavblender, til du får en marmelade-konsistens. Tag gryden af varmen.
  • Skold et sylteglas og tilsæt 1/2 tsk. atamon, eller vodka. Hæld det ud og kom din varme marmelade i glasset. Kom låget på med det samme og opbevar på køl.

Figner i portvin

  • Riv skallen og pres saften af en halv appelsin. Kom begge dele i en lille gryde, sammen med portvin og stjerneanis. Varm det op og tilsæt brun farin. Lad det småkoge i 3 minutter.
  • Skyl og rens dine figner (fjern stammen), og skær dem i kvarte. Kog dem med i 1 minut.
  • Skold et sylteglas og tilsæt 1/2 tsk. atamon, eller vodka. Hæld det ud og kom din blanding i glasset. Kom låget på med det samme og opbevar på køl.
  • Server fignerne til pandekager, ostebordet eller is.

Bagt Mont d'Or

  • Lav alle de førnævnte elementer forinden. Stik et par huller med en gaffel i osten og hæld 1 dl hvidvin over. Bag osten i 25 minutter, ved 200 grader, varmluft. Serveres varm!
Keyword Festmenu, Nytår