Bagt Mont d'Or med abrikosmarmelade & kommenkiks
Du kan med fordel lave alle elementerne forinden, undtagen osten. Det eneste du så skal lave på dagen, er at sætte osten i ovnen. Nemt ikke?
Forb. tid 1 time t
Tilb. tid 30 minutter min
Samlet tid 1 time t 30 minutter min
Ret Dessert, Forret, Ostebord
Køkken dansk, Fransk
Bagt Mont d'Or
- 1 Mont d’Or på 300-500 g
- 1 dl hvidvin
Kommenkiks (30 stk)
- 100 g smør
- 1 dl mælk
- 1 spsk. honnning
- 100 g hvedemel
- 100 g rugmel
- 1 tsk. bagepulver
- 2 spsk. kommen
- 1 tsk. salt
Abrikosmarmelade
- 200 g tørrede abrikoser
- 5 dl vand
- 1 vaniljestang - eller 1 tsk. vaniljepulver/2 tsk. vaniljesukker
- 0.5 dl syltesukker
- 1/2 citron, saft og skal heraf
- 1/2 tsk. atamon til dit sylteglas - eller vodka
Figner i portvin
- 1/2 usprøjtet appelsin, saft og skal
- 2 dl portvin
- 3 stjerneanis
- 2.5 spsk. brun farin
- 7 friske figner
- 1/2 tsk. atamon til dit sylteglas - eller vodka
Kommenkiks
Smelt din smør og kom derefter den kolde mælk og honning i.
Bland mel, kommen, bagepulver, salt sammen i en skål/røremaskine. Kom væsken sammen med de tørre ingredienser og ælt dejen godt sammen. Pak dejen ind i film og lad den hvile i køleskabet i mindst en time.
Tænd ovnen på 200 grader, varmluft. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir. Skær kiksene med en udstikker eller et lille glas, eller skær dem i firkantede forme. Kom på en plade med bagepapir og prik i hver kiks, med en gaffel.
Bag dem i 8-10 minutter, til de er gyldne. Lad kiksene køle helt af på en rist og opbevar dem i en lufttæt dåse.
Abrikosmarmelade
Skær dine abrikoser i små tern og kog dem i vand i ca. 15 minutter, med låg.
Bland vanilje med 1 spsk. af sukkeret, så kornene skilles helt. Tilsæt vanilje, sukker, citronsaft og skal i gryden og kog i ca. 5 minutter. Blend så med en stavblender, til du får en marmelade-konsistens. Tag gryden af varmen.
Skold et sylteglas og tilsæt 1/2 tsk. atamon, eller vodka. Hæld det ud og kom din varme marmelade i glasset. Kom låget på med det samme og opbevar på køl.
Figner i portvin
Riv skallen og pres saften af en halv appelsin. Kom begge dele i en lille gryde, sammen med portvin og stjerneanis. Varm det op og tilsæt brun farin. Lad det småkoge i 3 minutter.
Skyl og rens dine figner (fjern stammen), og skær dem i kvarte. Kog dem med i 1 minut.
Skold et sylteglas og tilsæt 1/2 tsk. atamon, eller vodka. Hæld det ud og kom din blanding i glasset. Kom låget på med det samme og opbevar på køl.
Server fignerne til pandekager, ostebordet eller is.