Tips til mindre madspild

Synes du det er svært at finde hoved og hale i det hele i forhold til mindre madspild? Du er bestemt ikke den eneste. Vi er rigtig mange som køber for meget ind, overser noget i køleskabet, og ikke ved hvordan madspild kan undgås. Jeg har samlet mine egne tips og tricks til mindre madspild i hverdagen. Det er simple tips, og nogle alle kan være med på. God læselyst.

Hvorfor mindre madspild?

Som I nok har lagt mærke til, er der en stor klimakrise igang. Dette er nok uundgåeligt ikke at have set! Mindre madspild kan, udover at spare på dine penge, bidrage til andre fantastiske ting.

 • Sparer på jordens ressourcer
 • Bidrage til en begrænsning af CO2-udslippet
 • Sikrer nok mad til fremtidens befolkning

Der er mange andre ting, som mindre madspild bidrager til. Generelt handler det om at tænke sig om en ekstra gang, og være fornuftig med maden. For det er altså noget gris, at så meget mad smides ud, selvom det oftest stadig kan bruges.

En ugentlig madplan

Jeg har nok talt om en madplan 100 gange, og det kan nogle af jer nok også nikke genkendende til… Jeg har altid haft en nogenlunde plan for min uge, men jeg er først den seneste tid, begyndt at skrive ned. En madplan skal fungere til den enkelte, og for mig fungerer det ikke med helt fastsatte dage, hvor alt er planlagt. Jeg spiser tit ude, og dette skal der derfor være plads til i min plan.

Min madplan rummer restedage, dage med rugbrød, og dage hvor maden kan rykkes til den næste dag. Det handler om at handle smart ind, så nogle elementer også kan genbruges. Nu er vi kun 2 herhjemme, og hvis der f.eks er store mængder kød på tilbud, så tøv ikke med at købe det. Du kan fryse noget ned eller lave store portioner. Vi gør brug af begge dele.
Derudover kan der også handles ind, hvor de samme elementer, indgår i flere dage. Uden det bliver kedeligt. Der kunne f.eks. laves en lækker kylling i karry den ene dag, hvor næste dag laves der fyldte kyllingbryst, salat eller noget helt 3.

Det handler om at få tilpasset en madplan, så den er fleksibel og ikke mindst personlig! Der kan sparres så mange penge og så bliver der smidt mindre ud. Det er en win win!

Hvad kan fryses?

For mit vedkommende sker det ofte, at jeg ikke når at spise ud af mit køleskab. Og det prøver jeg hele tiden at gøre bedre! Det sker oftest fordi jeg i stedet for at lave hjemmelavet mad, tager ud at spiser. Her er det især noget familie jeg har i KBH, som lokker med lækker mad ude i byen. Men den slags skal der jo også være plads til.

Uanset hvad ens grundlag er med for meget mad i køleren, så skal I vide, at de fleste madvarer kan fryses ned. Kom det i lufttætte poser, som du pakker så tæt som muligt, for at spare lidt på pladsen. For mit vedkommende hænder det, at jeg har for meget ost og grønt liggende, og begge dele kan altså fryses!

 • Det grønne: Hakkes i ønsket størrelse og fryses ned. For tiden har jeg både hakket spidskål og aubergine i fryseren, som snart skal i en lækker kødsovs.
 • Osten:  Pak den tæt, og kom på frost. En anden dag kan osten så bruges til: en pastaret, en lækker sovs, eller ovenpå en pizza. Her kan du overhoved ikke smage, at det har været på frost.
  Ost der består af et højere vandindhold (mozzarella, ricotta m.m.) er ikke ligeså optimalt at fryse, da det herefter smuldrer og mister lidt af smagen.

Udover ost og grønt kan følgende også fryses ned: 

 • Frisk ingefær & chili. Kender I ikke det med at man køber en bakke chilier, eller et net med ingefær, og man simpelthen ikke når at spise det op? Det sker tit herhjemme. Men nu kommer det på frost
 • Frisk frugt. Perfekt til din næste smoothie
 • Ubagt dej. Såsom tærte- og pizzadej
 • Færdige brød & boller. Ofte er det de store brød, der er på tilbud, og her skal du bare slå til. Skær halvdelen af brødet fra og frys ned
 • Gryderetter, kød, sovser
 • Smør og fløde

Og meget andet! Det er næsten nemmere at angive, hvad der ikke er ligeså godt at fryse. Se nedenfor.

Frossen spidskål – til fx. kødsovs

Hvad kan ikke fryses?

Selvom det meste kan fryses ned, findes der altså et par undtagelser, hvor maden smuldrer eller mister smagen.

 • Vandholdige oste (Ricotta, hytteost, mozzarella, flødeost)
 • Yoghurt 
 • Fine grøntsager (Agurk, salat og tomat) 
 • Ris. De smuldrer og mister konsistensen når de er tøet op. Dog holder de nogle dage i køleren, så mon ikke de kan nå at bruges
 • Æg skal spises friskt. Dog ikke hvis det er et brød/kage/tærte

Prøv at tænk en ekstra gang, inden du smider noget ud. Det meste kan nemlig fryses, og derudover kan du også tænkes ekstra over madplanen i løbet af en uge. Inden jeg tyer til fryseren overvejer jeg om jeg kan nå at bruge det, inden det bliver decideret dårligt. Så skal man selvfølgelig ikke spise det!
Der findes rigtig mange lækre retter, som egner sig særligt godt til “tøm-køleskabet-mad”. I får selvfølgelig nogle eksempler lige nedenfor.

Tøm-køleskabet-mad

Jeg er faktisk ret vild med “tøm-køleskabet-mad”. Det er nemlig ofte pasta, pizza, kødsovs, gryderetter, supper og tærter m.m., der kommer ud af det. Du kender måske godt, at der ligger nogle liiiidt kedelige grøntsager i skuffen, som du burde have spist for nogle dage siden. Måske er de lidt bløde, og ikke så lækre at spise friske mere? Frygt ej!
Denne slags grøntsager gør sig rigtig godt som bagt, i suppe, i tærte, i gryderetter, og meget andet. Her kan du slet ikke smage, at de var lidt bløde og kedelige til at starte med.

Mulighederne er mange, og I får nogle eksempler lige herunder: 

 • Tærter: Her finder I flere eksempler på lækre tærter. Og hvis I ikke kan spise op, så gem det til dagen efter, eller kom resten på frost. Her plejer jeg at skære tærten ud i portioner, så jeg kan tage lidt op af gangen
 • Kødsovs & Lasagne: Jeg retter som disse, og jeg har et par eksempler her på min hjemmeside. Jeg kommer altid rigtig meget grønt i mine versioner, og det kan jo justeres alt efter behov, og hvilken slags grønt I har lyst til. Du kan nærmest komme hvad som helst i. Begge retter kan selvfølgelig også fryses efter tilberedning
 • Suppe: Her finder I både opskrifter på en version med græskar, og en med jordskokker. Begge passer perfekt til sæsonen nu. Dertil en masse forskelligt tilbehør. Lav gerne en stor portion, så du kan fryse resten ned
 • Salater: Jo jo, den er god nok. Kedeligt grønt, kan sagtens bruges i salater, dog her i de lune af slagsen. Udover de to salater jeg linker til, findes der også en perlebygsalat med græskar & halloumi. Alle sammen utrolig lækre
 • Pasta: Pastaretter herhjemme bærer altid præg af, hvad der lige er i fryseren. Jeg forsøger oftest at holde dem enkle, og derudover er en pasta jo altid en smagssag. Nogle kan lide tomatsovs, nogle kan lide kun med flødesovs osv. osv. Mulighederne er mange!
 • Syltede sager: Du kan altid lave lækre syltede løg, agurker og meget andet, hvis du ved du ikke når at bruge det
 • Pizza: Sidst men ikke mindst… Pizza! Pizza er altid en vinder og her kan du gå amok med toppings. Her bruger jeg ofte ost, som har været på frost, hvis jeg ikke har nået at spise det tidligere. Derudover gør det ikke noget, hvis der her kommer lidt kedeligt grønt på. Her ville jeg måske stege det af inden, med lækre krydderier. Jeg vil lige sige, at min pizzadej er en gammel sag. Se den mere som inspiration! Siden opskriften kom ud, har jeg nemlig gået surdejs-amok, og arbejder derfor på en lækrere version til jer med/uden surdej

Hvad er jeres bedste tip til mindre madspild? Kom gerne med jeres tips i kommentarfeltet herunder!

Læs også

2 Kommentarer

 • Svar
  Lærke
  12. december 2019 at 20:03

  Sikke et godt blogindlæg ???? Vi går også meget ind for at stoppe madspild og de ideer bruger vi faktisk selv ?

  • Svar
   Camille Maja
   16. december 2019 at 11:48

   Hvor lyder det bare godt! Og mange tak! 🙂

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.