Opskrift: Varme Hveder - De bedste til Store Bededag

VARME HVEDER

hveder

Hveder hører til St. Bededag, uanset om du er kristen eller ej. Intet slår altså en lun og sød bolle – og så er det et dejligt projekt for dig og ungerne. Det er ikke noget vi har fået, mens jeg er vokset op. I år havde jeg lyst til at prøve, og mest pga. jeg elsker lune boller.

Traditionen med at spise varme hveder opstod, fordi bededag skulle være en arbejdsfri bededag. Idag ses det mere blot som en fridag, og jeg ser mange hygger omkring et bageprojekt som dette. Denne opskrift er virkelig nem, og jeg vil kun anbefale, at du tager børnene med i projektet, hvis du har nogle.
Jeg elskede personligt at lave mad med min mor, og det har givet mig så meget.

Normalt plejer hveder, især dem fra butikken, kun at indeholde hvedemel. Jeg har dog smidt lidt grahamsmel i, så de blev lidt grovere, men stadig smager lige præcis som de skal.

Har du endnu ikke prøvet at lave dine egne hveder, så kan det klart anbefales. Lige nu dufter der er kardemomme i hele hytten – og jeg har lige spist en lun hvede, med et godt lag smør på. Jeg kunne altså ikke vente, og så skulle jeg jo også gøre en opskrift klar til jer 🙂

Opskriften er til 12 boller: 

Opskrift

 • 3 dl mælk
 • 40 g gær
 • 2 æg
 • 1 1/2 tsk kardemomme
 • 1 spsk sukker
 • 1/2 tsk salt
 • 100 g smør
 • 500 g hvedemel
 • 150 grahamsmel

Fremgangsmåde

 • Lun mælken op til ca. 35 grader
 • Tag mælken af varmen og tilsæt æg, sukker og gær (Husk: mælken skal kun være lun – ellers slår du gæren ihjel, og dejen vil ikke hæve)
 • Bland din mel, kardemomme, og blødt smør sammen i en skål/røremaskine
 • Smid de to blandinger sammen, til dejen er lækker og smidig
 • Jeg måtte smide lidt ekstra mel på bordet, da den var for klistret
 • Hæv dejen et lunt sted i 1 time
 • Drys mel på et bord og ælt derefter dejen godt igennem
 • Del din dej i 12 boller i en form, med bagepapir, og lad dem efterhæve i en halv times tid
 • Placer dem tæt på hinanden, men uden de rører hinanden
 • Pensl dine boller med et sammenpisket æg, og bag dem i 13-15 minutter på 200 grader, varmeluft
 • Du kan evt. riste dine boller, når de er færdige – jeg gjorde ikke. Og så med lidt kold smør til!

God fornøjelse!

hveder1

Læs også

Ingen kommentarer

  Skriv et svar

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.