Opskrift: Hvidvinsdampede muslinger med sprøde fritter og aioli

Hvidvinsdampede muslinger & sprøde fritter

IMG_0625

Hvidvinsdampede muslinger er en klassiker i det franske køkken, og er utrolig nemt, og ikke mindst billigt at lave. Få den lækreste opskrift her.

På en helt almindelig tirsdag lavede jeg denne menu, til min veninde og jeg. Muslinger er ofte forbundet med fest og farver, men jeg synes også det passer ind i som hverdagsmad. Det tager nemlig ikke særlig lang tid at lave, og så smager det helt fantastisk!

Jeg fik mine muslinger fra Fiskerikajen, som ligger inde i Torvehallerne, ved Nørreport. Personligt kan jeg rigtig godt lide at gå i fiskehandleren, især hvis priserne er de samme – og det er de netop med muslingerne. Der er bare noget over, at gå i en fiskebutik, og få helt friske varer hjem. Det er virkelig lækkert synes jeg.

Fiskerikajen arbejder direkte sammen med fiskerne, for at sikre sig at de får fisk/skaldyr, der er fanget med en skånsom metode. Det vil sige, at der bruges redskaber, som ikke har nogen bundpåvirkning, der ødelægger fiskens levevilkår. Det er personligt noget jeg selv går op i – at kører en miljøvenlig kost, og støtte der hvor man kan.

En lille bonus! De er altid mega søde nede i butikken, og gør meget ud af at hjælpe dig, til lige præcis den fisk du har brug for. Derudover har de bedste fish & chips og laksetatar…. Jeg må snart ned forbi til frokost igen!

Men tilbage til muslingerne. Dette er en ret som tager under 1 time, og hvis man kan lide fisk/skaldyr, så er det bare om at kaste sig ud i det. Husk at være rigtig grundig når du renser dine muslinger – jeg fortæller i fremgangsmåden hvordan du skal gøre. Derudover så ryger der lidt fra, i sorteringen af muslingerne. Nogle kan være knækkede, og nogle vil ikke lukke sig, og så skal de smides ud med det samme, da de er døde. Og dem gider vi ikke at spise!

Opskriften er til 2 personer. Vi valgte at lave en omgang fritter til, og så havde vi ca. 1 kg muslinger. Mængden passede super fint, og der var ikke en eneste musling tilbage. 

Opskrift

  • Ca. 1300 g muslinger (1 net/1 pakke) – nogle ryger fra i sorteringen
  • 3 forårsløg
  • 1 rødløg
  • 2-3 fed hvidløg
  • 1 stor gulerod
  • Persille
  • 1/4 fløde
  • 3 dl hvidvin
  • 200-300 g kartofler pr. person (eller endnu flere – kommer an på din sult)
  • Olivenolie til stegning
  • Smør til stegning (kan undlades)
  • Aioli til fritterne (evt. hjemmelavet)
  • Evt. en salat til

Fremgangsmåde

Grove sprøde fritter:

  • Start med at tænde din ovn på 200 grader, varme luft
  • Skrub dine kartofler, og skær dem i grove stykker
  • Tilsæt dine kartofler i en stor skål/en frysepose. Tilsæt lidt olivenolie, salt, peber & paprika/andet ønsket krydderi, og bland det godt sammen
  • Ud på en bageplade og 30-40 minutter i ovnen, når ovnen er varm

Rense muslingerne: 

  • Smid dine muslinger ned i en stor skål og rusk dem godt rundt, med koldt vand. Sorter de knækkede fra allerede nu
  • Skrub dem med en ren svamp og sæt de rene til side
  • Når alle muslinger er renset, finder du alle de lukkede, og ligger til side (det er dem du skal bruge).
  • Dem der endnu ikke er lukkede, giver du et let bank. Gør det med dem alle og giv dem et øjeblik. Dem der endnu ikke er lukkede, smider du ud.
  • Så er dine muslinger klar til brug

Hvidvinsdampede muslinger:

  • Start med at finsnit løg, hvidløg, forårsløg og gulerødder (jeg brugte et mandolinjern til gulerødderne)
  • Varm en gryde op (fuld blus) med lidt smør og olie og tilsæt blandingen, når gryden er helt varm
  • Sauter et par minutter, til det hele er blevet blødt
  • Tilsæt hvidvin og muslinger, og lad vinen reducere ind til ca. det halve
  • Tilsæt fløde
  • Rør det hele godt sammen, og dæk til med låg i ca. 5-10 minutter
  • Så er de faktisk klar. Rør en stor håndfuld hakket persille i, og server med det samme, sammen med dine fritter og lidt dyppelse

Velbekomme og smid endelig en kommentar, hvis i forsøger jer med min opskrift.
God dag! 🙂

Ps. Kryds fingre for mig idag! Jeg skal til audition i Masterchef hele dagen nemlig…

Læs også

Ingen kommentarer

    Skriv et svar

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.