Sundhed: Er proteinbaren sund, eller kunne du ligeså godt spise en marsbar?

Proteinbaren – sundt eller slik?

img_0441

Proteinbaren bliver omtalt som et godt mellemmåltid efter træning, og også til måltidserstatning. Men fylder du dig i virkeligheden med sukker, og alt for mange tomme kalorier?

Langt de fleste barer snyder os lidt, da vi oftest kan spise en almindelig chokoladebar, når man ser på det høje sukkerindhold. Så spiser du mange, eller en enkelt proteinbarer i ny og næ, så læs nærmere.

Protein er vigtigt for kroppens funktioner, heriblandt til opbygningen af muskler, og du får højst sandsynligt dækket dit behov for protein, gennem din kost. Du har faktisk kun brug for 0,8-1,7 g/kg kropsvægt, alt afhængigt at dit aktivitetsniveau. Gennemsnittet har kun brug for 1 g/kg kropsvægt.

De fleste danskere får faktisk for meget protein, og jeg tror det blandt andet kan skyldes, at vi ofte får det kastet i hovedet, at vi skal huske at spise nok protein. Så hvis du ofte får; mælk, skyr, æg, hytteost, fjerkræ, fisk, kød, linser, kikærter, og jeg kunne blive ved, så skal du slet ikke bekymre dig!

Udover at protein er en vigtig del af vores kost, så fortæller de danske kostråd os, at vi maksimum må få 10 E%, fra tilsat sukker om dagen, og netop derfor er en sukkerfyldt bar ikke altid et godt valg.
Disse 10 E%, får vi typisk fra vores normale kost, og vi kan nemt blive snydt, til at vælge det ?sunde? brand, og hermed en bar fyldt med sukker og mange kalorier.

proteinbar

Hvis jeg stiller det op sort på hvidt, så kan man kigge på en bar fra Nutramino og sammenligne den med en almindelig chokoladeguldbar fra Toms, hvor forskellen faktisk ikke er særlig stor:

Nutramino:

? 270 kcal, 11 g fedt, 20 g protein, 25 g kulhydrat, 15 g sukkerarter

Toms:

? 250 kcal, 12 g fedt, 2 g protein, 34 g kulhydrat og 24 g sukkerarter

Indholdet er stort set det samme, men der er blot flere kalorier og protein i en bar fra Nutramino. Det er noget gris, hvis du spørger mig, og du kan få langt mere for pengene med rigtig mad. Og så er det også meget sundere!

En proteinbar vejer ca 60 ? 80 g, og de indeholder typisk mellem 200 ? 300 kcal pr bar. Så er der en XL bar som indeholder 380 kcal pr bar, 30 g protein og hele 45 g kulhydrat. Snup da et ordentligt måltid, uden så meget sukker i stedet!

Baren findes alle steder

Proteinbarerne findes ikke kun nede i fitteren, men også i supermarkedet og i Matas. Mange køber også en bar, med hensigten om at opbygge muskler eller holde et vægttab. Produktet er altså blevet alment, det er ikke bare noget, der tilbydes en lille gruppe.
Problemet er, at der er et højt indhold af sukker og manglen på naturlige næringsstoffer, når du spiser en bar ? og indimellem endda også bruger dem som erstatning for et rigtig måltid mad.

Så, er du en af dem som bruger en bar som måltidserstatning, så stop det med det samme. En bar kan nemlig ikke erstatte et rigtigt måltid, da du ikke får dækket behovet med komplekse kulhydrater, kostfibre, vitaminer, mineraler og sundt fedt.

Læs mere om fedt her: Spiser du nok fedt?

Men jeg træner ellers så hårdt?

Hvis du træner meget hårdt, så kan det være relevant med et proteintilskud, men jeg ville til hver en tid hellere vælge et rigtig måltid fremfor en bar.

Men men men, det er altså først, når du er en hardcore træner, og træner intenst og på eliteplan, at du reelt har behov for ekstra proteiner. Løber du lidt og træner på et almindeligt niveau, gavner det ikke med et tilskud. Det vil blot være spild af kalorier og ende som fedt, da du ikke kan nå at forbrænde det. Du kan derfor lige så godt tanke op med mere naturlige proteinkilder. Dette kunne for eksempel være et stykke knækbrød med fedtfattigt pålæg, æg, mælk, en banan osv osv.. Disse fødevarer er også en del sundere, da de blandt andet indeholder vitaminer og mineraler. Dette vil en bar ikke kunne erstatte.

proteinbarer-alternativer

 

Du kan finde flere proteinrige madvarer her. 

Alt i alt: Spar på sukkeret, på pengene og hvis det er, fordi du virkelig har lyst til chokolade, så forkæl da dig selv ved at gå efter din lyst. Få din protein fra gode madvarer, hvor du også får dækket dit næringsbehov fuldt ud.

PS.. Hvis du ønsker et forløb hos mig, så tjek nærmere under priser

Læs også

Ingen kommentarer

    Skriv et svar

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.