Juleand – Opskrift på langtidsstegt and + tilbehør

image001Sponsoreret af Le Creuset

Julen nærmer sig, og jeg vil her give et eksempel, på en lækker menu.

Den typiske menu består oftest af andesteg, kartofler og sovs – ligesom til jul. Men som altid, vil jeg gerne have lidt grønt til, så du får også opskrifter på 3 lækre salater. Men men men, der er selvfølgelig stadig plads til lidt kartofler og andesovs. MUMS!

Jeg giver som sagt opskrifter på 3 salater, men hvis du koger lidt kartofler til, så er 1 salat rigeligt.

Sponsoreret: Jeg brugte dette lækre fad fra Le Creuset, til at anrette min andesteg i. Det kostede sølle 279kr. 

Lige for tiden er der tilbud mange steder på andesteg. Jeg fandt min and på 2900 g, til sølle 89 kr (frossen) – virkelig en god pris! Det er om at holde øje, og husk at anden skal tø op 2-3 dage, før den tilberedes.

Det skal lige siges, at dette er et halvdags-projekt. Du skal igang ca. 4 timer før du skal spise. Alternativt kan du lave en andesteg ved højere varme, en enkelt salat/almindeligt tilbehør, og nøjes med en time. Dog vil jeg sige, at langtidsstegning, er det hele værd! Det er bare noget helt andet.

Menuen er til 4 personer

Opskrift

Andesteg

  • Andesteg på 2800-3000 g
  • Fyld: 1 æble, 2 blommer, 1 løg, 1 håndfuld frisk timian, 1 klat smør, 1 tsk. honning, salt og peber
  • Bradepande under anden: 1.5 liter vand, indmad fra anden, gulerødder, løg, pastinak, laurbærblade, salt og peber

Andesovs

  • Melbolle: 1 spsk. smør + 3 spsk. mel
  • 6 dl fond (brug væsken der kommer fra bradepanden)
  • 1 dl fløde
  • Smag til med salt, peber, ribsgele/gastrik,
  • Tilføj evt. lidt æblecideredikke for lidt syre
  • Kulør

Græskarsalat med karamelliseret hokkaido & figner

  • 1/2 hokkaido
  • 4 figner
  • 2 spsk. honning
  • Olie
  • Kål
  • 1 håndfuld granatæble
  • 1 pære
  • Dressing: 3 spsk. æblecideredikke/hvidvinsedikke, 1 spsk honning, salt, peber, og frisk timian

Rødkålssalat

  • 1/4 snittet rødkål
  • 1 æble
  • Ristede kerner, græskar/mandler (jeg brugte en håndfuld) 
  • Gedeost/feta
  • DressingSennepsvinaigrette

Rødbedesalat

  • 4 rødbeder
  • 1 rødløg (syltes i eddike og honning) 
  • 1 dl quinoa, koges med 2.5 dl vand + lidt salt
  • 1 håndfuld ristede græskarkerner
  • Salat
  • Evt. feta

Fremgangsmåde

Andesteg

  • Du starter faktisk 2-3 dage før, hvis din andesteg er frossen. Så skal den i køleren nogle dage før, hvor den kan tø op
  • På de fleste andestege, er indmaden fjernet, og ligger i en pose indeni anden. Smid det endelig ikke ud!
  • Tag en dyb bradepande og tilsæt 1.5 liter vand, et par halve gulerødder, løg i grove skiver, halve pastinakker, lidt laurbærblade, indmaden fra anden og drys med lidt salt & peber. Du behøver nødvendigvis ikke bruge alle de grøntsager jeg nævner her. Gerne nogle der er grove, og altid løg!
  • Sæt dit fad med vand nederst i ovnen
  • Så skal fyldet laves: skær æbler, blommer og løg i skiver. Varm en pande op, med lidt smør og honning. Tilsæt din blanding på panden, sammen med lidt timian og salt & peber. Giv det lidt farve og lad det køle lidt af.
  • Stop din and med fyldet og gnid anden godt ind i salt. Luk anden til med kødnåle (kan købes billigt i Føtex)
  • Giv din and 150 grader, varmeluft, i 4 timer. Stil anden ovenpå en rist, lige over fadet med væske. Så kan anden nemlig dryppe ned i fadet, som du bruger til din sovs
  • Hver halve time, tager du et par spsk. af væsken, og drypper over anden – så bliver skindet ekstra saftigt og sprødt!
  • Tilsæt evt mere vand undervejs, i dit fad nederst i ovnen

Andesovs (laves til sidst)

  • Sovsen kan du sagten vente med at lave, til der er en halv time tilbage
  • Start med at varm en lille kasserolle op med 1 spsk. smør
  • Når smørret er smeltet tilsætter du 3 spsk. mel. Rør rundt indtil det er blandet sammen og har samlet sig
  • Tilsæt lidt af fonden af gangen, så melbollen hele tiden samler sig lidt i starten. Brug ca. 6 dl fond (væsken fra bradepanden – prøv at undgå at få nogle grøntsager/andre rester med)
  • Når alt fonden er hældt i, tilsætter du fløde
  • Smag til med salt, peber og ribsgele/gastrik. Der skal godt med salt i sådan en sovs
  • Tilføj evt. lidt æblecideredikke for lidt syre
  • Tilsæt lidt kulør

Græskarsalat 

  • Skær din hokkaido og figner i skiver – husk at fjern kernerne fra hokkaidoen
  • Vend dem med 2 spsk. olie, 2 spsk. honning, samt lidt salt og peber. Giv dem ca. 40 minutter i ovnen
  • Skyl din kål, og skær det i mundrette stykker
  • Skær din pære i skiver/tern
  • Anret sin salat, når din blanding og ovnen er klar
  • Bland en dressing af eddike, honning, salt, peber og timian, og hæld ud over salaten

Rødkålssalat med æbler

  • Snit dit kål i fine strimler
  • Skær dit æble i skiver
  • Rist lidt nødder/kerner
  • Lav din dressing
  • Anret med lidt feta på toppen

Rødbedesalat med syltede rødløg

  • Skær dine rødbeder ud i tern, og vend dem derefter i lidt olie, salt og peber
  • Giv dem ca. 40 minutter i ovnen
  • Lav en blanding af 3 spsk. æblecidereddike, 1 spsk. honning. Skær dit løg i tynde ringe og smid dem i din eddikeblanding. Stil dem til side til du skal bruge dem til sidst (hæ
  • Kog quinoa efter anvisning og hæld derefter vandet fra
  • Rist dine græskarkerner
  • Skyl en håndfuld salat
  • Anret med dine lune beder, salat, quinoa, syltede løg, græskarkerner og evt. lidt feta

Det var noget af en roman – jeg håber det er overskueligt for jer, og at i får brugt min opskrift. Rigtig god dag og velbekomme!

Læs også

1 kommentar

  • Svar
    Opskrift: Tre lækre og nemme salater til julebordet
    19. december 2017 at 14:20

    […] Jeg er dog blevet ret glad for nogle fyldige salater, og synes at disse tre, passer rigtig godt sammen med lidt julemad. Sidst jeg lavede dem, var sammen med en andesteg & andesovs. Den opskrift kan du finde lige her. […]

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.