Grønne falafler i hjemmelavet pitabrød

Hjemmelavet sushi + guide til perfekte ris

IMG_1645

Hjemmelavet sushi er en utrolig svær ting at mestre, og det er nok noget vi må overlade til japanerne. Jeg vil dog stadig dele nogle tips og tricks, så du kan få en rigtig lækker oplevelse, med hjemmelavet sushi.

Det sværeste er faktisk risene, da de skal være lidt søde, klistret, og må slet ikke være grødet. Det kræver tålmodighed, og det tager faktisk et par timer at lave sushi derhjemme.
Hjemmelavet sushi er noget jeg laver med mine veninder, når vi har rigtig god tid. Det er et hyggeligt projekt, og vi står altid og smager lidt, mens vi laver det.

Når vi laver sushi, bruger vi altid lidt ekstra penge, på fisk af god kvalitet. Vigtigst af alt, så skal fisken være HELT frisk. Derfor fungere det ikke med et stykke nede fra Netto. Hvis du bruger fisk derfra, ville jeg altid fryse det ned i 24 timer. Jeg ville dog altid, hvis jeg laver sushi, skaffe noget fisk hos en fiskehandler.

Hos en fiskehandler ved hvad lige hvad man skal bruge, og det er altid friskt. Personligt køber jeg hos Fiskerikajen i Torvehallerne. De er super dygtige derinde, plus deres fisk er fanget med en skånsom metode. Det vil sige at der bruges redskaber, som ikke har nogen bundpåvirkning, der ødelægger fiskens levevilkår. Det er personligt noget jeg selv går op i ? at kører en miljøvenlig kost, og støtte der hvor man kan.

Er du glad for fisk og skaldyr? Prøv en af disse opskrifter: Fisketacos // Spidskålssalat med laks // Hvidvinsdampede muslinger

Denne portion af sushi er til 4 mennesker. Du kan altid vælge mere/mindre fisk og tilbehør, end jeg har gjort. Jeg kan personligt bedst lide, når der er godt med fyld i. Så længe sushirullen kan lukkes, så er alt fint!
Jeg lavede denne omgang sushi med min gode veninde Frederikke, som har bloggen Fredesfoodlog, og vi lavede mere end rigeligt. Derfor er portionen til 4, og ikke til 2! 🙂

Vi kunne sagtens have nøjes med mindre fisk, men vi gik altså all in den dag. Prøv dig frem, og hvis du står med mere fisk tilbage, så kan det jo altid fryses ned.
Det skal desuden nævnes at det godt kan være en dyr fornøjelse, at købe ind til sushi 1 gang du laver det. Du skal nemlig bruge riseddike, rullemåtte, spisepinde, etc.. Men det er alle pengene værd! Du behøver jo heller ikke købe 4 forskellige slags fisk, skaldyr og 117 forskellige grøntsager. Du kan gøre lige præcis som du vil.

Nedenfor vil jeg nævne, hvad vi kom i vores sushi:

Opskrift

Sushiris

  • 300 g sushiris
  • 3.3 dl vand (til kogning)
  • 4 spsk. riseddike
  • 2 spsk. sukker
  • 1 tsk. salt

Fisk & tilbehør

  • 3-4 stykker fisk (torsk, laks & tun) + skaldyr (jomfruhummer + kammusling)
  • Alle de grøntsager du kunne ønske dig. Vi brugte: avokado, agurk og forårsløg. Alt sammen i strimler, så det passede i en rulle
  • Tang (10 plader)
  • Chilimayo
  • Sweet chili sauce
  • Edamamebønner (med citron og havsalt)
  • Flødeost
  • Soya
  • Wasabi
  • Spisepinde
  • En skarp kniv
  • En måtte til at rulle sushien

Fremgangsmåde

Guide til ris
  • Kom risene i en skål, fyld derefter skålen med koldt vand. Vask risene blidt og kasser vandet. Gentag cirka 6 gange, eller indtil vandet er klart.
  • Dæk risene med koldt vand og lad det stå i 30 min. Hæld derefter vandet fra
  • Hæld risene i en tykbundet gryde, og dæk med et tætsiddende låg. Bring det i kog over middelvarme
  • Lyt til, hvornår vandet koger, løft aldrig låget. Lad vandet koge i 5 min
  • Skru herefter ned på laveste blus, og lad risene simre i 10 min
  • Tag gryden af varmen, og lad den stå i 10 min. Løft ikke låget
  • Løft låget og smid dine ris til et stort fad. Det er vigtigt, at der er plads til at fordele risene. Hvis risene er brændt lidt på, så fjern de brændte ris
  • Fordel risene ud på fadet uden at mase dem
  • Efter 10-15 min. vender du risene, så den anden side også damper af
  • Når risene har stuetemperatur flytter du dem til en skål og dækker dem med et rent, fugtigt klæde.
  • Riseddike: Opvarm eddike, salt og sukker i en gryde. Det må ikke koge. Rør rundt, indtil sukker og salt er opløst. Afkøl herefter blandingen.
  • Fordel riseddiken over risene 
Sushirullerne
  • Mens din ris står og køler ned, kan du ordne din fisk & grønt
  • Fjern indmaden i agurker og skær i lange tynde strimler
  • Skær forårsløg i små fine stykker, eller i strimler
  • Fjern stenen fra avokadoen og skær den i tynde skiver på langs
  • Skær fisk i tynde skiver på langs og pil jomfruhummerne. Husk at fjern tarmen
  • Vi hakkede også lidt laks, og blandede med flødeost og forårsløg. Det er utrolig lækkert med lidt cremet fyld. Denne version er også virkelig godt med krebsehaler
  • Gør alt klart, så det er nemt at gå til. Hav alt det skårne grønt og fisk på hver deres spækbræt. Gør evt. dressinger klar, hvis du vil have noget ind i rullen. Jeg kommer ofte lidt chilimayo/flødeost/sweet chili, ind i selve rullen
  • Stil en skål med koldt vand på bordet. Så klistrer risene ikke til dine fingre
  • Kom din rulle ind i film. Så er den nemmere at gøre rent
  • Når dine ris er kølet af, og blandet med risedikke etc. så er du faktisk klar!
  • Når du ruller så behøver du faktisk ikke så meget ris – men det er smag og behag. Jeg bruger kun ris inde i midten af rullen, derefter fyld i, og så ruller jeg den. Stramt. Prøv evt. at søg på rulleteknik på nettet, da det er meget svært at skrive på skrift
  • Husk at gør dine ruller så stramme som muligt, samt at skære dem i mundrette stykker
  • Server gerne edamamebønner til din sushi. MUMS

Rigtig god fornøjelse! Jeg håber denne guide hjalp dig lidt på vej. Nu har jeg selv virkelig lyst til sushi… 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Grønne falafler i hjemmelavet pitabrød